Μεγάλη και μαχητική η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

Date:

Μεγάλη και μαχητική η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

Μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν, χθες Τρίτη 20/11/2018, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Απάντηση του Υφυπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο στα αιτήματα των συνταξιούχων.
Με μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τα Νησιά, έδωσαν αγωνιστικό παρών στην κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ.

Με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, τα μαχητικά τους συνθήματα, χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας. Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό γύρω από το ζήτημα της “προσωπικής διαφοράς” και συμβιβασμό με τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, απέναντι σε διάφορα επιτελεία που επιδιώκουν να απομακρύνουν τους συνταξιούχους από τον συλλογικό αγώνα, εγκλωβίζοντάς τους σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία και σε ατέρμονους δικαστικούς λαβύρινθους, οι συνταξιούχοι με μια φωνή ξεκαθάρισαν: “Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί, ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί”.
Διατράνωσαν την απαίτησή τους για επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών που τους επέβαλαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, για κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού καθεστώτος, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ, όπου σημείωσε τον αγωνιστικό Μαραθώνιο που έχουν ξεκινήσει οι συνταξιούχοι και ότι αυτό θα συνεχιστεί και οι συνταξιούχοι δεν θα αποδεχτούν τετελεσμένα.
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Χρήστος Μπουρδούκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ Γιώργος Πεπόνης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ Γεωργία Παπαδάκου, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων Αριστοτέλης Καντάς, ο Γιάννης Παπαδημητρίου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φθιώτιδας και ο Γιώργος Δημητρούλης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.
Το αγωνιστικό παρών έδωσε και το Σωματείο μας “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”.
Με το σύνθημα “φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα” να κυριαρχεί, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετά το τέλος της συγκέντρωσης κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία της ΣΕΑ επέδωσε στα κόμματα, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής, υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων και είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέα Πετρόπουλο.
Ο κύριος Υφυπουργός δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων ότι θα ακυρώσει τις περικοπές που προβλέπονται από 1/1/2019 και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους συνταξιούχους. Την ανακοίνωση αυτή, όπως μας ενημέρωσε, θα την κάνει ο πρωθυπουργός.
Οι συνταξιούχοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη 2018, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Δελτίο τύπου της ΣΕΑ για τη συγκέντρωση και τη συνάντηση με τον Υφυπουργό

Οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχισθούν.
Η ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) χαιρετίζει τους συνταξιούχους όλης της χώρας για την μαζική, αγωνιστική συμμετοχή τους στις δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις στη Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Παγκρήτια. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι όλης της χώρας έχουν πραγματοποιήσει 143 συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις σε έναν αγωνιστικό μαραθώνιο, όπως τον ονομάσαμε με μαζική αγωνιστική συμμετοχή, που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και να μη προχωρήσει τα σχέδια της. Το σύνθημα «είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, όχι απόμαχοι της ζωής και του αγώνα» βρίσκει την έκφρασή του σε αυτές τις δράσεις. Τώρα όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 του Δεκέμβρη.
Η αντιπροσωπία της ΣΕΑ μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας επισκέφθηκε τα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής και επέδωσε το ψήφισμα μας και ταυτόχρονα συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Αν. Πετρόπουλο του έδωσε το υπόμνημα και απαίτησε λύση στα προβλήματά μας.

Ο Υπουργός απάντησε ότι:

  • Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1.1.19 για τους συνταξιούχους που πήραν σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου.
  • Υπάρχει στο σκεπτικό της Κυβέρνησης να αποδώσει ένα είδος δώρου για τα Χριστούγεννα σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη από τον κ. Πρωθυπουργό.
  • Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να κάνουν αιτήσεις και αγωγές διότι η κυβέρνηση ότι είναι να αποδώσει, θα το αποδίδει σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Από την μεριά μας του κάναμε καθαρό ότι οι αγώνες μας θα συνεχισθούν. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί για όλους τους συνταξιούχους χωρίς κανένα διαχωρισμό.
Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής – αντεργατικής νομοθεσίας. Να εφαρμοσθούν άμεσα οι θετικές δικαστικές αποφάσεις και να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους ότι τους αναλογεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι συνταξιουχικές οργανώσεις της ΣΕΑ ετοιμάζουν το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15.12.18 ώρα 12.30 μμ στην Πλ. Συντάγματος και πορεία στο Μαξίμου απαιτώντας λύσεις σε όλα τα αιτήματά μας, όπως αυτά αναφέρονται στο υπόμνημά μας.

Αθήνα 21.11.2018
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΝΑΤ– Π.Σ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ

Το Δελτίο Τύπου της ΣΕΑ σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Προσφυγή συγγενών των θυμάτων κατά της εισαγγελικής διάταξης για τη διαχείριση του δυστυχήματος

Συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών προχωρούν σε...

Απεργιακή κινητοποίηση: Χιλιάδες εργάτες απαίτησαν Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών

Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις των μισθών και να παρθούν...

Κινητοποίηση συνταξιούχων στο ΣτΕ για τις περικοπές 13ης και 14ης σύνταξης

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι έξω από το ΣτΕ στην...