Ενα ακόμα εργαλείο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος αποτελεί η αυξημένη συμμετοχή στις πληρωμές για το φάρμακο – εμπόρευμα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της μελέτης του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) για τη «φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα 2023».
Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, το συνολικό ποσό (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη) για το 2022 διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ., σε σύγκριση με 5,6 δισ. το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το 2023 η δαπάνη ανήλθε στα 7,1 δισ.
Από τα παραπάνω ποσά, η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν μόλις στα 2,7 δισ., με εκτίμηση για 2,8 δισ. το 2023.
Επομένως, μόνο για τη «συμμετοχή» στα φάρμακα, οι ασθενείς πλήρωσαν το 2022 698 εκατ. ευρώ και 734 εκατ. το 2023! Από τα 167 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019 – 2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στη χώρα, καταρρίπτοντας την πρόφαση για «είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων» που συνοδεύουν κάθε νέα αύξηση σε εκατοντάδες κωδικούς.
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται από τον ΣΦΕΕ και το ΙΟΒΕ, όχι φυσικά για να υπερασπιστούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για κατάργηση του clawback και νέες φοροελαφρύνσεις.
Εφιάλτης η αύξηση των τιμών για ογκολογικά φάρμακα
Το εφιαλτικό αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς, που επωμίζονται και το οικονομικό βάρος φαρμάκων, των οποίων οι τιμές – όπως κι εκατοντάδων σκευασμάτων – αυξήθηκαν μέχρι και 400%, σκιαγραφείται στην καταγγελία της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας για τα κυβερνητικά μέτρα ότι «δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Ελληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%».
Υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) θα επιβαρυνθεί περίπου με 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ενωση Ασθενών Ελλάδας ζητά μέτρα ανακούφισης, όπως παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίως ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Επίσης, ζητά τη δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων.