ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

 

Ektyposi MHNIAIO EFKA

Enstasi EFKA1

ENOTHTA No 147 1

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Νο 147

palaiotera fylla

  VIDEO

  eopyy perifereies

2018 10 15 aitiseis

ΑΙΤΗΣΗ ΕΤΕΑΕΠ
WORD PDF

ΑΙΤΗΣΗ ΕΦΚΑ
WORD PD
F

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες πιθανότατα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2020, θα λυθεί το πρόβλημα με τα αναδρομικά συντάξεων, για τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο χιλιάδες συνταξιούχοι μεταξύ αυτών και συνάδελφοι σιδηροδρομικοί.
Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσιώτη, θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε έπειτα από αίτηση του φορολογούμενου είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχτηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί φόρος.  Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται, μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων και σημαντική μείωση των προσαυξήσεων για όσους έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Σε ότι αφορά τους περίπου 2000 συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αναδρομικά και είχαν πληρώσει τους φόρους που αναλογούν, έλαβαν νέο ειδοποιητήριο, θα υπάρχει αυτόματη διαγραφή των φόρων όπου έχουν βεβαιωθεί, πιθανότατα από την ίδια την υπηρεσία.

Η ερώτηση του Χρ. Κατσώτη

Απόσπασμα πρακτικών από τη συνεδρίαση της Βουλής