ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021: Κόβουν άλλα 572 εκατ. ευρώ από την Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Date:

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021: Κόβουν άλλα 572 εκατ. ευρώ από την Υγεία εν μέσω πανδημίας!
Αντί να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας για να σωθούν ζωές, η κυβέρνηση συνεχίζει και επεκτείνει τις εγκληματικές περικοπές δαπανών στην υγειά.
Στην καρδιά της πανδημίας, με τα δημόσια νοσοκομεία φρακαρισμένα και το προσωπικό τους κατάκοπο, με τους ασθενείς να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές, είτε να παίρνουν πρόωρο εξιτήριο, η κυβέρνηση συντάσσει έναν ακόμα κρατικό προϋπολογισμό με περικοπές στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εντείνοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που ξεκίνησε να συζητιέται στη Βουλή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 και ενώ η πανδημία ανέδειξε τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικά με τον COVID-19, το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας!
Επίσης, εγγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από 1,236 σε 1,31 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 74 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, προέρχεται από το μοίρασμα των ήδη μειωμένων κονδυλίων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενιαία τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μιλάμε δηλαδή για ανακατανομή των μειωμένων κονδυλίων και όχι για πραγματική ενίσχυση του συστήματος της Υγείας .
Συγκεκριμένα, όταν η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία – τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό – σημαίνει ότι άρπαξε από την ΠΦΥ 96 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο κόλπο είχε γίνει και στον περσινό προϋπολογισμό. Ανακατανέμουν την περαιτέρω μείωση, με μεγάλο ριγμένο την ΠΦΥ.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό αύξηση του ΑΕΠ το 2021 (171.934 εκατ. από 162.776 εκατ. ευρώ το 2020), στην Υγεία όχι μόνο δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές στους κατακρεουργημένους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων χρόνων.
Ούτε προβλέπεται βέβαια κάποια ενίσχυση από τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάπτυξης» και η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο θα τα κατευθύνει στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η υγεία του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται, αλλά η «υγεία » των κερδών του κεφαλαίου.
Για ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ
Με τον προϋπολογισμό του 2021 έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές σε αυτές των τελευταίων χρόνων, διαμορφώνοντας ζοφερή εικόνα για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας , για το επίπεδο των παροχών στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Τώρα, με τον προϋπολογισμό της ΝΔ για το 2021:

  • Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Με λίγα λόγια, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι ασφαλισμένοι, που θα δουν νέα μείωση στις παροχές, για τις οποίες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν, είτε με τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, είτε με αύξηση των πληρωμών ή και τα δύο μαζί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, θα ανέλθουν το 2021 στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα βάλουν από την τσέπη τους 219 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.
Μάλιστα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για «δωρεάν» τάχα εμβολιασμούς.

  • Οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένες κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

Ακόμα και οι δαπάνες για το προσωπικό είναι στάσιμες, στα 49 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στη διαχρονικά αποψιλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που οι δομές της δεν ανταποκρίνονταν ούτε πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πολύ περισσότερο μετά, και θα μπορούσε να έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η κυβέρνηση, αντί να δώσει επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που προϋπήρχαν και πλέον παίρνουν «επιδημικές» διαστάσεις, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στην ΠΦΥ. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και τον στρατηγικό ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στο δημόσιο σύστημα Υγείας . Αναγκαιότητα που μέσα από την πανδημία αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο.
Πολιτική περιορισμού στο ελάχιστο βασικό «πακέτο»
Αντιμετωπίζοντας τις δαπάνες για την Υγεία ως κόστος και εμπόδιο για την καπιταλιστική ανάπτυξη, η κυβέρνηση συρρικνώνει όλο και περισσότερο το «ελάχιστο βασικό πακέτο» που «χρηματοδοτείται» από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κριτήριο αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας.
Απ’ αυτή τη σκοπιά, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που παρά τα δραματικά γεγονότα που ζει ο λαός με την πανδημία, συνεχίζει τις άγριες περικοπές των δαπανών Υγείας.
Με τη συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της πολιτικής, ένα είναι σίγουρο: Ακόμα κι όταν ξεπεραστεί η πανδημία, και με όποιο κόστος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς υπηρεσίες Υγείας, που θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά, όπως θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένοι και σε οποιαδήποτε νέα επανεμφάνιση ενός πανδημικού φαινομένου.

Το κείμενο σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ομοσπονδίες – Σωματεία Δημοσίου: Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης

Απεργούν την Τρίτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις...

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο...

ΟΣΕ: Επιθεώρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ , όπως προέκυψε από...

Κιάτο – Ροδοδάφνη: Προχωρά το έργο της ηλεκτροκίνησης για τη διασύνδεση Πελοποννήσου

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του...