Ηλεκτρονικά η χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους

Date:

Ηλεκτρονικά η χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους
Ο e-ΕΦΚΑ, μόλις την Παρασκευή, 19-2-2021, εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει ότι τέθηκε σε εφαρμογή «Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» με την οποία παρέχεται η δυνατότητα διαδικτυακής απογραφής έμμεσου μέλους, σύνδεσής του με τον άμεσα ασφαλισμένο και αυτόματης ενημέρωσης του Μητρώου ασφαλισμένων.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την δρομολόγηση του αιτήματος είναι ο άμεσα ασφαλισμένος να είναι ταυτοποιημένος στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ και να διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα.Σε περίπτωση που τα αντλούμενα ατομικά στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα, απαιτείται διόρθωση αυτών στο πληροφοριακό σύστημα του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.Τη νέα υπηρεσία τη βρίσκουμε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet και τους κωδικούς ΑΜΚΑ του ιδίου, της /του συζύγου καθώς και των εμμέσων μελών. Έμμεσα ασφαλισμένοι θεωρούνται τα μέλη οικογένειας όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 22 του Νόμου 4529/2018.
Να σημειωθεί ότι στις μέχρι σήμερα επιστολές της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για το θέμα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τον e-ΕΦΚΑ.
Προς διευκόλυνση των μελών μας σας κοινοποιούμε οδηγίες χρήσης της Υπηρεσίας
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας ο άμεσα ασφαλισμένος ακολουθεί τα εξής βήματα:

  1. Επιλέγει μέσω του ιστότοπου του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για τους Ασφαλισμένους
  2. Καταχωρεί τον προσωπικό κωδικό Taxisnet και τον ΑΜΚΑ για την ταυτοποίηση των στοιχείων του μέσω της Γ.Γ.Π.Σ και του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ. Για περιπτώσεις μη ταυτοποίησης εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα προκειμένου ο ασφαλισμένος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
  3. Η έγκριση της αποδοχής του διαπιστευτηρίου ταυτοποίησης των ατομικών στοιχείων επιτρέπει την Είσοδο στην εφαρμογή «Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ»
  4. Με την επιλογή « Απογραφή » εμφανίζονται τα ατομικά στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου, όπως είναι καταχωρημένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Α.Σ)
  5. Προκειμένου ο ασφαλισμένος να μπορέσει να καταχωρήσει τα στοιχεία του έμμεσου μέλους απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αποδοχή της Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν.1599/1986 άρθρο 8, με την οποία δηλώνεται η ορθότητα τους .
  6. Καταχώρηση των στοιχείων του/της συζύγου. Σε περίπτωση μη ορθής καταχώρησης ΑΦΜ ή ταυτότητας εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.
  7. Καταχώρηση των στοιχείων των εμμέσων μελών. Σε περίπτωση μη ορθής καταχώρησης ΑΦΜ ή ταυτότητας εμφανίζονται προειδοποιητικά μηνύματα προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.
  8.  Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης επιλέγοντας το κουμπί «Υποβολή Αίτησης ».
  9.  Ενημέρωση του ασφαλισμένου για την επιτυχή αποστολή του αιτήματος του καθώς και για τον αριθμό αίτησης με τον οποίο καταχωρήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα του e- ΕΦΚΑ .

Ο χρήστης μετά την επιτυχή υποβολή του αιτήματος, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς Ασφαλισμένους/Ατομικά Στοιχεία, μπορεί να επιβεβαιώσει πλέον τα εξαρτώμενα μέλη του.
Για τις περιπτώσεις αιτημάτων που δεν ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά συνεχίζουν να ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με το υπ.αριθ.Δ.ΑΣΦ.1531937/20-12-2019 έγγραφό.
Για την καταχώριση συμβουλευτείτε και τις Οδηγίες Χρήσης που υπάρχουν στη σελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Δελτίο Τύπου ΕΦΚΑ

Σελίδα του e-ΕΦΚΑ για Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας

Οδηγίες χρήσης

Άρθρο 22 Νόμου 4529/2018 περί έμμεσα ασφαλισμένων

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εκδήλωση παρουσίασης του έργου «Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ» του Λευτέρη Μανωλά την Πέμπτη 23/5/2024

Εκδήλωση παρουσίασης του έργου «Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ» του...

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» 2024 σε βίντεο

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» 2024 σε...

Τέμπη: Ελεύθερος υπό όρο στέλεχος της ΕΡΓΟΣE μετά την απολογία του στον ανακριτή

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή...

Συμμετοχή των σιδηροδρομικών στην 24ωρη απεργία στις 17 Απριλίου

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε...