Απάντηση e-ΕΦΚΑ σε επιστολές της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα των προστατευομένων μελών ασφαλισμένων τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

Date:

Απάντηση e-ΕΦΚΑ σε επιστολές της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα των προστατευομένων μελών ασφαλισμένων τ. ΤΑΥΤΕΚΩ
Η «ΕΝΟΤΗΤΑ», έγκαιρα και πριν της λήξη (28/2/2021) της ασφαλιστικής ικανότητας των έμμεσα ασφαλισμένων των συνταξιούχων σιδηροδρομικών, με δύο επιστολές της, στις 3/2/2021 και 22/2/2021, προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη, οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητούσε απαντήσεις και ενέργειες εκ μέρους των για άμεση λύση του προβλήματος.
Οι υπηρεσίες του ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ!!!) , τελικά, μας έστειλαν απάντηση με επιστολή τους όχι με email όπως θα περίμενε εύλογα κανείς, αλλά, ταχυδρομικώς. Την επιστολή αυτή την παραλάβαμε 29/3/2021, παρότι φέρει ημερομηνία πρωτοκόλλου 25/2/2021. Κατά τα άλλα ο ΕΦΚΑ είναι e-ΕΦΚΑ, όπως υποδηλώνει το «e»!!!
Η επιστολή αναφέρει, όσα και είχαμε δημοσιεύσει την Τρίτη, 23/2/2021, μετά από «ανακάλυψη» του Δελτίου Τύπου του, το οποίο είχε εκδοθεί την προηγούμενη Παρασκευή, 19/3/2021.
Η καθυστέρηση της απάντησης, ο τρόπος της και η αργοπορία της (έναν μήνα έκανε η επιστολή της να φτάσει στο σωματείο μας, όταν ψηφιακά θα χρειαζόταν κάτι λιγότερο από ένα λεπτό) επιβεβαιώνει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης που παρά το ότι επικαλείται το επιτελικό κράτος και τη ψηφιακή διακυβέρνηση, με τέτοιες πρακτικές αποδεικνύεται το πραγματικό της πρόσωπο.Όταν έτσι αντιμετωπίζεται ένα σωματείο που απαριθμεί 3.500 μέλη, φανταστείτε πως αντιμετωπίζονται και τα μεμονωμένα αιτήματα των πολιτών.
Η απάντηση Τμήματος Ασφαλιστικής Ικανότητας της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας του e-ΕΦΚΑ αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: «Ασφαλιστική ικανότητα προστατευομένων μελών ασφαλισμένων τ. ΤΑΥΤΕΚΩ»
Σχετικό: Η υπ’ αριθμ. nρωτ. 40284/03.02.2021 επιστολή σας προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη Χρήστο
Επί των αναφερομένων στην ανωτέρω σχετική επιστολή σας, σας γνωρίζουμε ότι:

  • ασφαλιστική  ικανότητα  των  εμμέσων  μελών  ανανεώνεται  κατ’  ασφαλιστικό  έτος εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους  ως  μελών  οικογένειας  σύμφωνα  με  την κείμενη   νομοθεσία.   Η   διαπίστωσή της συρροής              αρκετών ηλικιακών, οικονομικών κλπ.  Προϋποθέσεων απαιτεί τη συγκέντρωση ανάλογου αριθμού δικαιολογητικών και την ταλαιπωρία  υποβολής  και  αξιολόγησής τους από τους ασφαλισμένους και τους αρμόδιους υπαλλήλους αντίστοιχα.
  • Αποσκοπώντας στην απλούστευση της ανωτέρω διαδικασίας και τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαφάνειας, τέθηκε πριν λίγες μέρες σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία: Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους.
  • Μέσω της πλατφόρμας αυτής, κάθε άμεσα ασφαλισμένος ή συνταξιούχος μπορεί, με χρήση των κωδικών του taxisnet, να αιτηθεί και να αποδόσει ασφαλιστική ικανότητα σε σύζυγο και τέκνα και να τα απογράψει παράλληλα στο φορέα, αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν έχει συμβεί. Θα πρέπει να ακολουθήσει τις αναρτημένες οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας και να διαθέτει τα στοιχεία ταυτοποίησης του μέλους οικογενείας του. Αν πρόκειται για σύζυγο Έλληνα/Ελληνίδα υπήκοο, χρειάζονται τα στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου και ο δήμος οικογενειακής μερίδας, ενώ για υπήκοο Ε.Ε. τα στοιχεία του διαβατηρίου και για υπήκοο τρίτης χώρας τα στοιχεία του διαβατηρίου και της άδειας παραμονής. Σημειώνεται ότι σε συζύγους άνω των 67 ετών χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα αορίστου χρόνου. Αν πρόκειται για τέκνο και ειδικότερα άνω των 18 ετών, πέρα από τα ανωτέρω χρειάζεται να δηλωθεί το ΑΦΜ του και αν είναι φοιτητής, ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας.
  • Με την ολοκλήρωση της καταχώρησης των στοιχείων και της υποβολής της αίτησης, εφόσον όλοι σι έλεγχοι ολοκληρωθούν επιτυχώς, το αποτέλεσμα θα είναι ένα από τα 3 κάτωθι σενάρια:

α) Το έμμεσο μέλος δεν είναι απογεγραμμένο αλλά διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε απογράφεται.
β) Το έμμεσο μέλος είναι απογεγραμμένο αλλά δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε του αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.
γ) Το έμμεσο μέλος δεν είναι ούτε απογεγραμμένο, ούτε διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα, οπότε απογράφεται και του αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΓΑΔΑΚΟΥ ΝΑΓΙΟΥΛΑ
Σχετικά:

Η πρώτη επιστολή της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ», 3/2/2021

Η δεύτερη επιστολή της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ», 22/2/2021

Η δημοσίευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» με το Δελτίο Τύπου του e-ΕΦΚΑ

Η απάντηση του e-ΕΦΚΑ σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...

Τέμπη: Στο σκαμνί ο Κώστας Αγοραστός για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας

Απερρίφθη από το συμβούλιο Εφετών Λάρισας η προσφυγή του...