Στους ιδιώτες η έκδοση των συντάξεων

Date:

Στους ιδιώτες η έκδοση των συντάξεων
Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων
Ο ΕΦΚΑ παραδίδεται σε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές με τη ρύθμιση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και στο εξής οι εκατοντάδες χιλιάδες συντάξιούχοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να τους αποδώσουν τη σύνταξή τους.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οριστικοποιείται η συμμετοχή «πιστοποιημένων» δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης και απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στo imerisia.gr, επιβεβαίωσε το «χαράτσι» που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στους δικηγόρους και λογιστές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο συνταξιούχος θα διαλέγει έναν πιστοποιημένο λογιστή ή δικηγόρο και ο ΕΦΚΑ, ανάλογα και με την πράξη, θα καλύπτει ένα αντίστοιχο, λογικό επαναλαμβάνω, ποσό».

Πέρα από την επιβάρυνση στους συνταξιούχους, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης με πολύχρονη εμπειρία στο θέμα της έκδοσης των συντάξεων σημειώνουν ότι το εγχείρημα με τους «πιστοποιημένους» ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές θα αποδώσει ελάχιστα όσον αφορά το «ξεμπλοκάρισμα» του τεράστιου όγκου των εκκρεμών συντάξεων, που αγγίζουν τις 400.000.
Επίσης υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μείζον θέμα με την πρόσβαση που θα έχουν οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές στο ηλεκτρονικό αλλά και το φυσικό αρχείο του ΕΦΚΑ, προσθέτοντας ότι η ανάθεση της έκδοσης συντάξεων -πιθανότατα σε εταιρείες που θα αναλάβουν την «πιστοποίηση» δικηγόρων και λογιστών- ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι την έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης (με άλλα λόγια την τελική έγκριση και υπογραφή) θα την έχουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι βέβαια δεν θα δεσμεύονται (όσον αφορά την έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης) από τα στοιχεία του φακέλου που θα έχουν συμπληρώσει οι ιδιώτες.
Να σημειωθεί ακόμα ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές που θα δεχθούν να εγγραφούν στο μητρώο συνεργατών του ΕΦΚΑ θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθούν, να καταρτιστούν και να ενταχθούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία θα επιλέγονται.
Εφόσον επιλεγούν, από τον ΕΦΚΑ ή τον ιδιώτη, θα μπορούν να βεβαιώνουν τον χρόνο ασφάλισης, τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και να προχωρούν στη διαπίστωση των λοιπών προϋποθέσεων, στη διαπίστωση ή όχι ύπαρξης οφειλών κ.λπ. Θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αλλά και στο φυσικό αρχείο, με τη συνδρομή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, όμως δεν θα εκδίδουν οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Αυτό θα το κάνουν οι υπάλληλοι του φορέα. Χωρίς όμως να δεσμεύονται από τα στοιχεία του φακέλου που θα έχουν συμπληρώσει οι ιδιώτες, ενώ για τη διαπίστωση λαθών, εσκεμμένων ή όχι, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...