Μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων σήμερα 20/4/2021, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, για συντάξεις και υγεία

Date:

Μεγάλη συγκέντρωση των συνταξιούχων σήμερα 20/4/2021, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, για συντάξεις και υγεία
Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ, διεκδικώντας την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
«Είμαστε στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι με τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ζωής πληρώσαμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Εσείς μας χρωστάτε», τονίζουν απαιτώντας: Καταβολή του Δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του προϋπολογισμού. 13η – 14η σύνταξη. Κατώτατη σύνταξη για όλους 600 ευρώ, από 384 που είναι σήμερα, και άμεση καταβολή των συντάξεων. Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τη 13 – 14η σύνταξη και όλα τα αιτήματα που αναλυτικά έχουν επιδώσει με τα υπομνήματά τους στην κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Ακόμη έστειλε χαιρετισμό ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ανήγγειλε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, λέγοντας ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι τρόπον τινά το εναρκτήριο λάκτισμα. Τον Μάη και τον Ιούνη θα γίνουν περιφερειακές κινητοποιήσεις και συσκέψεις για την προετοιμασία των αγώνων των συνταξιούχων με προτροπή την 1η Οκτώβρη να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Ακόμη κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.
Χαιρέτισαν ακόμη: Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΣΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών.

Η ομιλία του Προέδρου της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» Σωτήρη Ραυτόπουλου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εκ μέρους τους Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, χαιρετίζω τη συγκέντρωσή μας.
Τα τελευταία πάνω από 10 χρόνια, με την εφαρμογή των μνημονίων, οι συνταξιούχοι έχουν γίνει τα μόνιμα υποζύγια των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων.
Όλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, στο ΕΚΑΣ, στα φάρμακα στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές, ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο.
Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7,5 δις ευρώ.
Μέσα στην πανδημία μας καλούν να μένουμε στο σπίτι, όμως οι αντιλαϊκές μηχανές της κυβέρνησης δουλεύουν στο φουλ.
Το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, αποκαλύπτει ποια θα είναι η επόμενη μέρα της «επιστροφής στην κανονικότητα».
Εφιάλτης για το λαό, ολοκλήρωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων με το πέρασμα της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, αρχίζοντας από την επικουρική.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι όσα ψέματα κι αν λένε, την αλήθεια δεν μπορούν να την κρύψουν ούτε η κυβερνητική προπαγάνδα, ούτε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το ψέμα, λέει ο λαός, έχει κοντά ποδάρια και το ραβδί δύο άκρες.
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στους συνταξιούχους συνεχίζεται απροκάλυπτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων για τους έχοντες πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης όπως προβλέπει ο ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
Από 1/10/2019 θα γινόταν το Δεκέμβρη 2020, μετά το Μάρτη 2021, μετά τον Απρίλη 2021 και ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα δοθούν το ταχύτερο δυνατόν.
Η κυβέρνηση κατάργησε τις διατάξεις του νόμου που πρόβλεπαν να δίνεται μέρος του δώρου, που δόθηκε το Μάη 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Απαιτούμε μπροστά στο Πάσχα να μας καταβληθεί η 14η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπεται από το νόμο που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε.
Αλλά εκεί που ξεπερνάει κάθε όριο ο εμπαιγμός είναι στις περιπτώσεις των καθυστερήσεων της καταβολής των συντάξεων που εκκρεμούν με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΕΦΚΑ.
Νομοθέτησε η κυβέρνηση να δίνονται 384 € μέχρι να βγούνε οι συντάξεις και τα καθυστερούμενα από την ημέρα υποβολής της αίτησης σύνταξης τα ονομάζουν αναδρομικά. Ντροπή !
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα τα αναδρομικά του εντεκάμηνου Ιούνης 2015 – Μάης 2016.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
7 Απρίλη 2020, παγκόσμια ημέρα για την υγεία, στην Ελλάδα ανακοινώνονταν 20 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 90 πανελλαδικά. Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους ήταν 79 και τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν 1775.
7 Απρίλη 2021, παγκόσμια ημέρα για την υγεία, στην Ελλάδα ανακοινώνονταν 3445 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 749. Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους ήταν 75, ο συνολικός αριθμός συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους ήταν 8607. Τα νούμερα αυτά είναι συγκλονιστικά.
Απαιτούμε την πρόσληψη γιατρών και υγειονομικών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, γιατί είναι ντροπή σήμερα να χάνουν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Συνάδελφοι,
Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε το μόνο δρόμο που μπορεί να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, το μαζικό ενωμένο αγώνα για την επιστροφή όλων όσων μας αφαιρέθηκαν και μας κλάπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους.

Η ομιλία σε PDF

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Οι μισθωτοί έχουν 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών...

Τέμπη: Νέα ερωτήματα από την επικαιροποιημένη έκθεση των πραγματογνωμόνων

Νέα επικαιροποιημένη έκθεση 75 σελίδων κατέθεσαν στον εφέτη - ειδικό ανακριτή...

ΑΔΕΔΥ – Απεργία: Απέρριψε όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση -Καμιά δέσμευση για αυξήσεις το 2025

Ακαρπη ήταν η συνάντηση μελών της Εκτελεστική Επιτροπή της...