ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022: Σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – εργοδοτών

Date:

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022: Σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – εργοδοτών
Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2022, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Σε σύνολο 300 βουλευτών, οι 158 ψήφισαν «υπέρ» και 142 «κατά».
Ο προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα πως είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση, με όλες τις «αποχρώσεις» και μορφές διαχείρισης, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες γύρω από το υπό διαμόρφωση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συζητείται αυτήν την περίοδο στους θεσμούς της ΕΕ, οι οποίες αφορούν την αναμόρφωσή του, τις αναπροσαρμογές που απαιτούνται μετά την πανδημία και την κρίση, στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών.

Μέτρα στήριξης του κεφαλαίου
Η πρόβλεψη για σωρευτικό ρυθμό ανάκαμψης 11,2% συνολικά για τη διετία 2021 – 2022 καθώς και η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.
Και ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού, όπως:

  • Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα, με απώλειες εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).

Οπως αναφέρεται, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020 – 2022 ανέρχεται σε 42,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,7 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.

  • Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με κόστος 183 εκατ. ευρώ.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.

Διογκωμένα κονδύλια προβλέπονται για την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων», δηλαδή για πολεμικές δαπάνες.
Ενας ακόμα πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέλθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.
Φοροληστεία στον λαό
Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια συνθέτει το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:

  • Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2022 από 45,4 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 9%.
  • Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,1 δισ. από 9,46 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 640 εκατ. ευρώ.
  • Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει τα 18,7 δισ. από 17,18 δισ., αύξηση ύψους 1,5 δισ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7 δισ. από 6,47 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 530 εκατ. ή 6,7%.

Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί μόλις στα 3,5 δισ. (από 2,35 δισ.).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος που θα αναλογεί το 2022 στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων.
Δραστικές περικοπές προβλέπονται ακόμα και σε βάρος της Υγείας, ενώ η πανδημία θερίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση της χρηματοδότησης κατά 52% για την ήδη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, όπως και η μείωση του κονδυλίων για τα νοσοκομεία. Πετσοκόβονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές προς τους οργανισμούς που αφορούν τα διάφορα προνοιακά επιδόματα και πάει λέγοντας.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...