Απόσπασμα από την ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για τους συνταξιούχους

Date:

Απόσπασμα από την ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για τους συνταξιούχους
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 6/7/2022, με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος σχετικά με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και για τα προβλήματα των συνταξιούχων. Το σχετικό απόσπασμα έχεις ως εξής:
Και από τον μεγάλο σεβασμό σας για το εισόδημα των εργαζομένων, φτάσαμε, δήθεν, στον μεγάλο σεβασμό σας για την Τρίτη ηλικία.
Εδώ υπάρχει τεράστιο πολιτικό ζήτημα και μην παριστάνετε τους ανήξερους. Εσείς λέγατε τον Ιούλιο του 2020 στους συνταξιούχους πως “δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές, να τρέχουν σε δικηγόρους για τα αναδρομικά, ότι χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής”!
Και έρχεται σήμερα το ΣτΕ το οποίο έκρινε ως άκυρες τις μειώσεις των συντάξεων και δικαιώνει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη! Δεν ντρέπεστε;
Έχετε την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή ουσιαστικά των αναδρομικών όσων συνταξιούχων -ύστερα από δικές σας προτροπές- δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια!
Γι’ αυτό σας λέμε καθαρά: Προχωρήστε τώρα σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους! Τίποτα άλλο, τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό! Για ποιο σεβασμό, λοιπόν, μιλάτε προς την τρίτη ηλικία;
Όχι μόνο δεν καταργήσατε τον νόμο Κατρούγκαλου, αντίθετα τον ισχυροποιήσατε παραπέρα με τον νόμο Βρούτση!.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν υπάρχουν κατώτερα όρια, το κράτος εγγυάται μόνο ένα φιλοδώρημα -384 ευρώ το πολύ- στους απόμαχους της δουλειάς. Με τους “συντελεστές αναπλήρωσης” και τις “προσωπικές διαφορές” έχουμε συντάξεις πείνας και μικρές αυξήσεις, εάν και εφόσον…
Την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιήσατε την επικουρική ασφάλιση. Όμως η μείωση της προσωπικής διαφοράς αποδεικνύει ότι δεν καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκουλου που πετσόκοβε τις συντάξεις.
Μια άλλη “κοινωνική παροχή”, η περικοπή -όπως λέτε- από 60% στο 30% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται, μόνο που αυτό είναι κίνητρο παραμονής στην εργασία, ώστε να συνεχίσουν να καταβάλλονται εισφορές.
Αντί να ντρέπεστε που ένα τμήμα των συνταξιούχων συνεχίζει να δουλεύει και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία, γιατί η χαμηλή του σύνταξη δεν του επιτρέπει να ζήσει, μιλάτε για κοινωνική πολιτική!
Ντροπή πρέπει να νιώθετε και για το αίσχος των συντάξεων που εκκρεμεί η έκδοσή τους. Μιλάμε για περίπου 140.000 κύριες και παράλληλες συντάξεις, για περίπου 120.000 επικουρικές και περίπου 30.000 εφάπαξ. Ουσιαστικά μιλάμε για 140.000 οικογένειες χωρίς εισόδημα, που πρέπει να καλύψουν έξοδα για φάρμακα, για γιατρούς, που με την εργασία τους τα προηγούμενα χρόνια έχουν προπληρώσει τις συντάξεις τους και σήμερα δεν τις παίρνουν.
Κι όμως χωρίς τη συμβολή των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, τους οποίους η κυβέρνηση -διά στόματος Χατζηδάκη- καθυβρίζει πρωί – μεσημέρι – βράδυ, τίποτα απολύτως δεν θα είχε γίνει.
Δύο φορές έχετε εγκαινιάσει την ηλεκτρονική έκδοση με το “πάτημα ενός κουμπιού”! Και το πάτημα ήταν για να βάλετε, αντί για εργαζόμενους, μεγαλοδικηγορικά γραφεία στον ΕΦΚΑ. Συνειδητά απογυμνώσατε τις υπηρεσίες συντάξεων, για να γίνει πιο εύκολη η επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων.
Κι όμως αν γινόταν πλήρης εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και προσλαμβανόταν προσωπικό επαρκές, ο χρόνος αναμονής έκδοσης των συντάξεων θα είχε εκμηδενιστεί. Και το ξέρετε αυτό πολύ καλά. Ο εμπαιγμός σας, όμως, συνεχίζεται.
Η μετατροπή της ασφάλισης σε χρηματιστηριακό προϊόν δεν είναι κοινωνική πολιτική, είναι ρίσκο και τζόγος. Τόσο οι παλιοί και περισσότερο οι νέοι ασφαλισμένοι θα δουν τον λεγόμενο ατομικό κουμπαρά τους μισοάδειο σίγουρα ή και τελείως άδειο, με βάση και τη διεθνή και την ελληνική εμπειρία.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τα έτη εργασίας προσθέτουν ψίχουλα στον ατομικό κουμπαρά και στις μελλοντικές συντάξεις των σημερινών νέων εργαζομένων. Ενώ το κράτος αποσύρεται πλήρως από την εγγύηση των συντάξεων.

Βίντεο

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Γλυπτά του...

Νέο τεράστιο σιδηροδρομικό τούνελ στην καρδιά της Ευρώπης

Μία θέση στη λίστα με τις μακρύτερες σήραγγες του...

Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από τον Προαστιακό

Νεκρός ανασύρθηκε ένας άνδρας από τα νερά του Πείρου...

ΔΕΣΚ-Σ: Γενικές Συνελεύσεις τώρα για υπογραφή Σ.Σ.Ε. με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις

ΔΕΣΚ-Σ: Γενικές Συνελεύσεις τώρα για υπογραφή Σ.Σ.Ε. με...