Νέες απεργίες για μισθούς και συνθήκες εργασίας στα τρένα της Βρετανίας

Date:

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε επτά εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων εξήγγειλε για το τριήμερο από 18 έως 20 Αυγούστου η Ένωση Εμμισθου Προσωπικού Μεταφορών (TSSA), συνδικάτο στο χώρο των σιδηροδρόμων της Βρετανίας.

Η απεργία επηρεάζει τις εταιρείες Avanti West Coast, c2c, East Midlands Railway, CrossCountry, Great Western Railway, LNER και Southeastern, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το TSSA.

«Εδώ και μήνες προειδοποιούσαμε για ένα καλοκαίρι δυσαρέσκειας στους σιδηροδρόμους μας και, δυστυχώς, είμαστε όλο και πιο κοντά σε μια τέτοια πραγματικότητα», δήλωσε ο Μάνουελ Κορτές, γενικός γραμματέας του συνδικάτου TSSA.

Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση έχει εξαγγείλει για σήμερα 27 Ιουλίου και το συνδικάτο μεταφορών RMT με αντικείμενο την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Το συνδικάτο έχει ήδη καταγγείλει ως «φαιδρή» την πρόταση που έκανε η Network Rail, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 11% μέχρι τα τέλη του έτους. Η εταιρεία πρότεινε αυξήσεις ύψους 4% φέτος και 4%, υπό προϋποθέσεις, για το 2023. Πρόσφερε επίσης εγγυήσεις ότι θα δεχτεί μόνο εθελοντικές αποχωρήσεις εργαζομένων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της.

Ιστορική απεργία τον Ιούνιο

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανία πραγματοποιήθηκε μια απεργία που είχε να δει η χώρα πάνω από 30 χρόνια, με το συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταφορές (RMT) να κάνει λόγο για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Εκατομμύρια επιβάτες σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες καθυστερήσεις στα τρένα σε κάποιες από τις ημέρες της απεργίας έγινε μόνο το 20% των δρομολογίων.

Αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη νέα απεργία των εργαζομένων στα τρένα της Μεγάλης Βρετανίας στις 27 Ιούλη.

Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στα τρένα της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. Οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τους σιδηροδρόμους στη Μεγάλη Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια έχουν προχωρήσει σε τεράστιες αυξήσεις στα εισιτήρια των επιβατών, με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού, οδηγώντας σε αύξηση των κινδύνων για εργαζόμενους και επιβάτες αλλά και στη μετατροπή των μεταφορών σε ένα ακριβό προνόμιο.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει επίσης:

«Οι δίκαιες διεκδικήσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και σε μια σειρά άλλους κλάδους βρίσκουν απέναντί τους συκοφαντίες και τρομοκρατία από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τη βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων η κυβέρνηση της Βρετανίας προχωρά σε νόμο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις την αντικατάσταση του προσωπικού που θα απεργεί με εργαζόμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου. Δηλαδή επιδιώκεται η νομιμοποίηση της εργολαβικής πρόσληψης και χρήσης απεργοσπαστικού στρατού από τους εργοδότες, ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ταυτόχρονα προχωρούν σε αύξηση των προστίμων προς συνδικάτα και συνδικαλιστές φτάνοντας στα εξωφρενικά ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών για “απολεσθέντα κέρδη”.

Η απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων, η δραματική μείωση των μισθών μας λόγω της ακρίβειας αποτελεί επιδίωξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Από την άλλη η δίκαιη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων ποινικοποιείται, διώκεται και λασπολογείται.

Αντίστοιχη επίθεση δέχονται και οι  αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας, αλλά και κάθε αγώνας σε κάθε κλάδο, χώρα και περιοχή που αμφισβητεί τη λογική της υποταγής, της ζωής με ψίχουλα, για τα κέρδη των αφεντικών. Κόντρα στα εμπόδια και τις επιθέσεις κυβερνήσεων – εργοδοτών και στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν στα σωματεία τους κατάφεραν και πέτυχαν σημαντικές νίκες και κατέκτησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις άνω του 20% σε σειρά κλάδων και επιχειρήσεων.

Το δίκιο μας δεν θα το αποφασίσουν τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν! Θα το αποφασίσουν και θα το διεκδικήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και τα συνδικάτα τους, σε σύγκρουση με τις πολιτικές που υπηρετούν τους λίγους και οδηγούν τους πολλούς στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζομένων στα τρένα της Μεγάλης Βρετανίας και την απεργία τους στις 27 Ιούλη».

πηγές: ot.gr , 902.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...