ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ

Date:

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ

Δυο νεκροί και δύο τραυματίες συνάδελφοι ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο οχημάτων του ΟΣΕ τη Δευτέρα 16/5/2016 στην περιοχή Τούμπα Σερρών στη 1 περίπου το μεσημέρι.
Το ένα ήταν όχημα unimog και έκανε εργασίες ψεκασμού καταπολέμησης των αγριόχορτων δίπλα από τις γραμμές και το άλλο ήταν «μπουρέζα», που κάνει εργασίες συντήρησης στη σιδηροδρομική γραμμή.
Το μέρος όπου έγινε το «ατύχημα», βρίσκεται στο κομμάτι ενός σιδηροδρομικού δικτύου απόστασης 80 χιλιομέτρων, όπου έχει σταματήσει η λειτουργία πολλών σταθμών, μεταξύ αυτών και των Σερρών. Έτσι, υπεύθυνοι για τον έλεγχο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας είναι οι σταθμοί του Στρυμόνα και της Δράμας, που βρίσκονται στις δύο άκρες αυτού του κομματικού.

Το κυριότερο όμως είναι ότι σε αυτό το κομμάτι δεν λειτουργεί πια το σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας (φωτοσήμανση), το οποίο, όταν ένα όχημα βρίσκεται στη γραμμή, αυτόματα ειδοποιεί μέσω φωτοσήμανσης άλλα οχήματα ώστε να μην το πλησιάσουν. Δηλαδή, αν λειτουργούσε, δεν θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο «ατύχημα», παρά μόνο αν κάποιος αγνοούσε τις ειδοποιήσεις.
Οι λόγοι που δε λειτουργεί είναι η μη χρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού για τη συντήρηση του συστήματος.
Η διαχείριση της κυκλοφορίας γίνεται τηλεφωνικά (!) μεταξύ των σταθμαρχείων, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες και δυσχεραίνει τον έλεγχο της κυκλοφορίας.
Επομένως, το νέο εργατικό «ατύχημα» δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από τις οριακές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο, στο φόντο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του δικτύου, με λειψές υλικοτεχνικές υποδομές και μεγάλη έλλειψη προσωπικού (σήμερα απασχολούνται περίπου 3.000 υπάλληλοι, από 12.000 πριν από περίπου δέκα χρόνια), που με τη σειρά της έχει συνέπειες όπως κλειστοί σταθμοί, αδυναμία συντήρησης του δικτύου, αδυναμία επαρκούς διαχείρισης της κυκλοφορίας κ.α.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» επισημαίνει ότι οι δύο νεκροί συνάδελφοι στις Σέρρες «μαρτυρούν» με τον πιο τραγικό τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στον ΟΣΕ, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων για την κατάσταση στον ΟΣΕ, απαιτεί την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σήμερα εν όψει της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ» εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών συναδέλφων και εύχεται τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...