ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΟΝΤΗ

Date:

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΟΝΤΗ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 6-6-2016 στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ συναυλία – αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΟΝΤΗ από τη ΧΟΡΩΔΙΑ του ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ με την παρουσία και του ίδιου του συνθέτη. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από το Γραμματέα της Χορωδίας ΣΤΑΘΗ ΚΟΛΛΥΡΗ, όπου επισήμανε ότι «τιμάμε σήμερα το Χρήστο Λεοντή που εκτός από κορυφαίος συνθέτης, είναι ένας άνθρωπος που πορεύεται με ήθος και αξιοπρέπεια». Αναφέρθηκε επίσης στα 61 χρόνια συνεχούς παρουσίας της Χορωδίας, που στη διαδρομή της αυτή έχει αποσπάσει βραβεία, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, εκτελώντας έργα σπουδαίων συνθετών.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στους σπουδαίους συνθέτες που διεύθυναν τη Χορωδία, ξεχωρίζοντας, αυτή που τη σημάδεψε περισσότερο και δεν είναι άλλη από την ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ.
Στη συναυλία παρευρέθηκε το Προεδρείο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ από τους συναδέλφους: ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ ΣΩΤΗΡΗ (Πρόεδρο), ΡΟΥΣΣΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Γενικό Γραμματέα), ΜΕΛΟΥΔΗ ΘΑΝΑΣΗ (Ταμία) και τα μέλη του Δ.Σ.: ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΑΒΒΑ και ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
Ο πρόεδρος της ΕΝΟΤΗΤΑΣ στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον άνθρωπο Χρήστο Λεοντή και επισήμανε ένα γεγονός τον Ιανουάριο του 1966 η τότε Κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από το ραδιόφωνο του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Χρήστος Λεοντής παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της ελαφράς ορχήστρας του ΕΙΡ. Ήταν η πρώτη διαμαρτυρία. Έπειτα, ακολούθησαν και άλλες.
Ο Χρήστος Λεοντής ήταν τότε 26 ετών και τα χρήματα που έπαιρνε από το ΕΙΡ (4.000 δρχ. το μήνα) του εξασφάλιζαν μια ανθρώπινη διαβίωση. Και τα αρνήθηκε.
Η συμπεριφορά του αυτή χαρακτηρίζει τον έως τώρα βίο του και δείχνει εκτός από μεγάλος Μουσικοσυνθέτης είναι και ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Στη συναυλία παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΚΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ. Επίσης, ο ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ – μέλος του ΠΓ και η ΕΛΕΝΗ ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ – μέλος του ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνη Πολιτισμού.
Ακολούθησε συναυλία με κομμάτια από τα έργα του Χρήστου Λεοντή «Κανάτα της ελευθερίας (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ), «Καταχνιά» σε στίχους του ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟΥ και «Αχ Έρωτα» σε ποίηση ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ, καθώς και από αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια του συνθέτη.
Την αφήγηση έκανε ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ. Στο τέλος της συναυλίας έγινε απονομή αναμνηστικών πλακετών από τον ΨΟΣ και την ΕΝΟΤΗΤΑ.

Φωτογραφίες από την Συναυλία – Αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εκκενώθηκε συρμός του Μετρό στο Σύνταγμα – Εβγαινε καπνός από βαγόνια

Εκκενώθηκε και αποσύρθηκε συρμός του Μετρό στο σταθμό του...

Βενετία: Τουλάχιστον 20 νεκροί – Λεωφορείο έπεσε από γέφυρα

Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη...

Στάση εργασίας στα Τρόλεϊ

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Τρόλεϊ την...

Προαστιακός: Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες λόγω τεχνικού προβλήματος

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες του προαστιακού. Λόγω τεχνικού προβλήματος...