Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023

Date:

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων την Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην παναττική συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023 στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια απηύθυναν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΟΑΕΕ – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 10/2/2023.

Μιλώντας εισηγητικά ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τον καταστρεπτικό σεισμό και κάλεσε τα σωματεία και τους συνταξιούχους «από το πενιχρό τους εισόδημα να συνεχίσουν την οικονομική στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Ο Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα το επόμενο διάστημα πιο  μαζικά, ενωτικά, δυναμικά «γιατί μετά από τις αφόρητες περικοπές 13 χρόνων στις συντάξιμες, τις κοινωνικές αποδοχές μας, την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως βελτίωση της ζωής μας τις λεγόμενες αυξήσεις που γίνονται εργαλείο προπαγάνδας της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους τη στιγμή που οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια των περικοπών έχασαν πάνω από εκατό δισεκατομμύρια και σήμερα η αγοραστική τους δυνατότητα μειώνεται δραματικά».

Υπογράμμισε ότι «με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων και θα βελτιώσει τη ζωή τους ήταν, όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί:  

Το ποσοστό 7,75% που δίνεται ως αύξηση σε μια μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο που είναι στο 9,9% δεν καλύπτει. Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε αυτή στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6%, μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια που συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα  και ο πληθωρισμός να καλπάζει.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το έτος 2016 δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από 1% έως 7% μόνο στην κύρια σύνταξη. Αντί για τα πληρωμένα από τις εισφορές μας δώρα, τη 13η και 14η σύνταξη, η κυβέρνηση έδωσε ένα επίδομα 250 ευρώ σε ορισμένους μόνο συνταξιούχους για τις αγορές των Χριστουγέννων και αυτό ήταν όλο.

«Είμαστε στον δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Και θα είμαστε και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες», τόνισε ο Δ. Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει σε όλα μας τα δικαιώματα:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η εθνική σύνταξη.
  • Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016.
  • Κατάργηση της παρακράτησης για την Υγεία.
  • Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.
  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε Υγεία και ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική – λαϊκή κατοικία.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...