Ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο Intercity μετά την τραγωδία των Τεμπών

Date:

Στις ράγες μπήκαν από σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, τα επιβατικά τρένα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, έναν και πλέον μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του σιδηρόδρομου.

Στο πρώτο δρομολόγιο με αναχώρηση από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα ταξίδεψαν στο πρώτο βαγόνι ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης και στελέχη της Hellenic Τrain, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο «ρόδινα» όπως επιχειρούν κυβέρνηση και εταιρεία να τα εμφανίσουν. Τα μόνα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τα τρένα να κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες και να υπάρχουν δύο σταθμάρχες. Την ίδια στιγμή όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου το σύστημα τηλεδιοίκησης εξακολουθεί να μη λειτουργεί.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δρομολόγιο της «Ηellenic Train» ξεκίνησε στις 8.28 π.μ. από τον σταθμό Λαρίσης προς Καλαμπάκα και το δεύτερο δρομολόγιο προγραμματίστηκε για τις 10.28 π.μ. και θα πραγματοποιήσει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αρχικά στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα θα εκτελείται ένα ζεύγος δρομολογίων, ενώ από τις 7 Απρίλη θα εκτελούνται 2 ζεύγη δρομολογίων και 3 ζεύγη δρομολογίων από τις 11 Απρίλη.

Η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα είναι 5 ώρες και 30 λεπτά αντί 4 ώρες που ήταν μέχρι πρότινος.

Πάντως με αφορμή την επανεκκίνηση των δρομολογίων ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας για τη βόρεια Ελλάδα. Με μια μικρή χρονική υστέρηση είχε προγραμματιστεί για προχθές, αλλά σήμερα εκκινούν οι αμαξοστοιχίες. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμά μας σε ό,τι αφορά το σύνολο σχεδόν των αμαξοστοιχιών, εμπορευματικών και επιβατικών. Απομένει μετά από τη σημερινή επανεκκίνηση ο προστατικός σιδηρόδρομος για το Κιάτο που θα εκκινήσει προς το τέλος της επόμενης βδομάδας, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τα οποία γίνονται κυρίως για την ανάδειξη του φωτισμού μέσα σε σήραγγες προς τη διαδρομή για Κιάτο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζομένους του ΟΣΕ,ΕΡΓΟΣΕ, και τη Hellenic train υπερέβαλαν εαυτούς έτσι ώστε να έχουμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη να αναβαθμίσουμε  το επίπεδο ασφαλείας ώστε οι επιβάτες να έχουν εμπιστοσύνη και έως ότου ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και των επιβατών».

Ταυτόχρονα ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι θα βρεθεί το μεσημέρι της Δευτέρας «στη Γαλλία όπου με πρωτοβουλία και του πρωθυπουργού θα έχουμε μια συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και το γαλλικό υπουργείο μεταφορών. Η ελπίδα και η υποχρέωσή μας είναι να έχουμε ένα σιδηρόδρομο αντάξιο όλων μας, έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο ο οποίος θα μπορέσει να είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα θύματα του δυστυχήματος που χάθηκαν τόσο πρόωρα και άδικα. Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Οι μισθωτοί έχουν 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών...

Τέμπη: Νέα ερωτήματα από την επικαιροποιημένη έκθεση των πραγματογνωμόνων

Νέα επικαιροποιημένη έκθεση 75 σελίδων κατέθεσαν στον εφέτη - ειδικό ανακριτή...

ΑΔΕΔΥ – Απεργία: Απέρριψε όλα τα αιτήματα η κυβέρνηση -Καμιά δέσμευση για αυξήσεις το 2025

Ακαρπη ήταν η συνάντηση μελών της Εκτελεστική Επιτροπή της...