Συνταξιούχοι: Με μαζική συγκέντρωση και δυναμική πορεία απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά των Δώρων

Date:

Μια μια μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και μια δυναμική πορείας πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και διαδήλωσαν απαιτώντας αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

Επίσης οι συνταξιούχοι διεκδικούν την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα. Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνική Σύνταξη. Πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού – νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επέδωσε υπόμνημα σε εκπρόσωπο του πρωθυπουργού και κοινοποίηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και τα κοινοβουλευτικα κόμματα.

Ειδικότερα στο υπόμνηματος τους, οι συνταξιούχοι αναφέρουν:

«Η συγκέντρωση αυτή είναι συνέχεια των προηγούμενων απαιτώντας τη λύση των δίκαιων αιτημάτων μας, μετά το σάρωμά τους από τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκατριών χρόνων.

Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι λεγόμενες αυξήσεις που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως σας είχαμε τονίσει στη συνάντησή μας στις 14/10/2022, αποδείχτηκαν εμπαιγμός αφού σε ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχους δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ παρά τις δικές σας εκτιμήσεις ότι αύξηση θα λάβει το 95% των συνταξιούχων. Και όσοι πήραν την αύξηση του 7,75% είδαν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αφού αυτή είναι πολύ μικρότερη από τον επίσημο πληθωρισμό. Για τους ίδιους λόγους τα επιδόματα που αποδίδει εφάπαξ η κυβέρνηση, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες των συνταξιούχων.

Διεκδικούμε την ακύρωση των περικοπών των συντάξεών μας, αυτές είναι κατακτημένες και πληρωμένες με τον αγώνα και τον μόχθο μιας ζωής.

Απαιτούμε:

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και άμεσα το Δώρο του Πάσχα.

Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Πρόσληψη προσωπικού ιατρικού – νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Στις 14/10/2022 δεσμευθήκατε μπροστά στην αντιπροσωπεία μας και τους παριστάμενους υπουργούς ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδοθούν στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές για τις λειτουργικές ανάγκες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 άρθρο 102, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4611/19.

Από τότε έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες και παρά τη νέα επιστολή που σας αποστείλαμε, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ούτε από εσάς, ούτε από τον υπουργό.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη. Αποτελεί παράνομη άρνηση εκπλήρωσης του νόμου, που σκοπεύει στο να δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες στη λειτουργία των σωματείων μας.

Τα χρήματα είναι δικά μας και προφανώς δεν ανήκουν στον κ. υπουργό που αρνείται εδώ και 5 περίπου μήνες να εκτελέσει την εντολή σας, ούτε έχουν καμιά σχέση με δημοσιονομικά ή άλλα ζητήματα και απαιτούμε άμεσα να αποδοθούν δίχως καμιά καθυστέρηση.

Σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσουμε πως η άρνηση της απόδοσης αποτελεί δική σας προσωπική επιλογή και ευθύνη».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση από το Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών

Χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση από το Πολιτιστικό Μορφωτικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Το...

Αλλαγή ημέρας των μαθημάτων Θεάτρου του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Αλλαγή ημέρας των μαθημάτων Θεάτρου του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ...

Οδοντωτός: Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού της γραμμής

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στις...

Ιταλία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Καλαβρία – Δυο νεκροί

Τρομερό δυστύχημα σημειώθηκε στο Thurio το βράδυ της Τρίτης,...