ΤΕΕ: Έλεγχος 250 σιδηροδρομικών γεφυρών μέσω του RRF

Date:

Τον διαγωνισμό για τις «έξυπνες» γέφυρες, προκηρύσσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης σε 250 σιδηροδρομικές γέφυρες, τα οποία  θα καταγράφουν σε κανονικές συνθήκες την συμπεριφορά τους.

Ο σχετικός διαγωνισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την μεγαλύτερη θωράκιση του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Την προκήρυξη του έργου εντός των ημερών επιβεβαίωσε χθες σε ενημερωτική συνάντηση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, λέγοντας   ότι το έργο αφορά την εκπόνηση μελετών για την κατάσταση κάθε γέφυρας αλλά και την λειτουργία εξοπλισμού με αισθητήρες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένα παρόμοιο έργο σε πολύ μικρότερη κλίμακα προσπαθεί να ολοκληρώσει την τελευταία τετραετία και η ΕΡΓΟΣΕ. Η εταιρεία έχει αναθέσει στην γαλλική Osmos η οποία εξειδικεύεται σε αντίστοιχα συστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό την προμήθεια, εγκατάσταση και την λειτουργία ενός συστήματος ενόργανης και «ζωντανής» παρακολούθησης (Real Time Structural Monitoring System ή RTSMS).

To έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αφορά 14 μεγάλες Σιδηροδρομικές Γέφυρες, που κατασκευάστηκαν στην Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων στο τμήμα Λειανοκλάδι – Δομοκός.

Και οδικές γέφυρες

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί μια αντίστοιχη σύμβαση και για τις οδικές γέφυρες, δήλωσε χθες ο κ. Στασινός, σχέδιο που θα χρειαστεί να αναζητήσει νέους και μεγαλύτερους πόρους από τα γεφύρια του σιδηροδρόμου.

Για το έργο θα πρέπει να συνδράμει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ώστε να κρίνει ποια στοιχεία του οδικού δικτύου είναι περισσότερο επικίνδυνα και συνεπώς πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και παρακολούθηση.

Ο προσεισμικός έλεγχος

Μέχρι τέλος του χρόνου, το ΤΕΕ θα έχει ολοκληρώσει όπως δήλωσε χθες ο κ. Στασινός τον πρωτοβάθμιο έλεγχο περίπου 18.000 σχολείων, 2.500 κτιρίων νοσοκομείων, κτιρίων πυροσβεστικής, αστυνομίας και πανεπιστήμια. Ο κ. Στασινός είπε πως ολοκληρώνεται σχέδιο υπουργικής απόφασης που θα πάει στους αρμόδιους υπουργούς και προβλέπει τη διαδικασία.

Παράλληλα θα εκδοθεί τεχνικό δελτίο για ένταξη του έργου (με 30 – 40 εκατ. ευρώ) στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Προβλέπεται πως δύο μηχανικοί θα πραγματοποιούν έλεγχο σε κάθε κτίριο και θα υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή που θα περνούν στοιχεία. Τα στοιχεία θα ενημερώνουν αυτόματα τη βάση του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και ταυτόχρονα θα βγαίνει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει αν αυτό το κτίριο χρειάζεται δευτεροβάθμιο (πιο αναλυτικό) έλεγχο. Για κάθε κτίριο που θα χρειαστεί παρεμβάσεις, θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια ανέφερε χθες ο κ. Στασινός.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων των αγροτών

Μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες στην πλατεία...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία εργαζομένων που μετακινούνται με τρένο στην γραμμή Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Το θέμα των προβλημάτων που προκαλούνται σε εργαζόμενους που...

Τέμπη: Αποχώρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης από την εξεταστική επιτροπή

Αποχώρησαν από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την...