Σουηδία: Χασούρα 2 δισ. δολαρίων για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο από τις τραπεζικές επενδύσεις

Date:

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, η Alecta, έχασε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο πιο πρόσφατο τραπεζικό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μετατροπή των συντάξεων σε χρηματιστηριακό προϊόν, φανερώνει για πολλοστή φορά ότι μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα.

Το ταμείο αναγκάστηκε να καθησυχάσει με ανακοίνωσή του, τους αποταμιευτές την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομική δυσπραγία, χωρίς όμως να κατευνάσει τους φόβους και τις αντιδράσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων. Το fund, μπορεί να απέλυσε τον επικεφαλής, Μάγκνους Μπίλινγκ, αλλά το πρόβλημα φυσικά δεν λύθηκε.

Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank καθώς και η κατάρρευση της First Republic Bank προκάλεσαν απώλειες στους Σουηδούς συνταξιούχους καθώς το σουηδικό ταμείο είχε επενδύσει μαζικά σε αυτές τις τράπεζες.

Το μέγεθος των ζημιών από τα χαρτιά των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έγινε ορατό αφού η Alecta πούλησε τις μετοχές της First Republic Bank με ζημιά 7,5 δισ. κορώνες, δηλαδή 670 εκατ. ευρώ. Το ταμείο έχασε 8,9 δισεκατομμύρια κορώνες, (780 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Silicon Valley Bank και 3,2 δισεκατομμύρια κορώνες,(280 εκατομμύρια ευρώ), λόγω της Signature Bank.

Η σουηδική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή ερευνά τώρα την Alecta λόγω των ζημιών. Η Alecta διαχειρίζεται επενδύσεις 1,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (περίπου 120 δισ. ευρώ) για 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες και 35.000 εταιρείες. Αυτό καθιστά την Alecta ένα από τα 19 μεγαλύτερα ταμεία αυτού του είδους στην ΕΕ.

Εκτός από το σουηδικό ταμείο,  απώλειες – έστω μικρότερες- είχαν αμερικανικά επαγγελματικά ταμεία και ταμεία από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κ.α. Πάντως αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα έρθουν περισσότερες κρίσεις.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Σε νέες ημερομηνίες οι απολογίες 5 στελεχών του ΟΣΕ

Προθεσμία για να απολογηθούν για τις 19, 20 και...

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ...

Τέμπη: Ποιες παραβάσεις δείχνει το προκαταρκτικό πόρισμα της ΡΑΣ για την τραγωδία

Ελλιπή και κατά συνέπεια ανεπαρκή εκπαίδευση των σταθμαρχών που...

Τέμπη: Την Παρασκευή απολογούνται τα πέντε διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι κλήθηκαν για απολογία...