Λείπουν 1.300 φάρμακα από τα φαρμακεία

Date:

Τελειωμό δεν έχει όπως φαίνεται η εβδομάδα των Παθών για τους ασθενείς, οι οποίοι παραμένουν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις φαρμάκων παρά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις εξαγωγές φαρμάκων και παρά τα μέτρα για να καλυφθεί η αγορά.

Περισσότερα από 1300 φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά, είτε λόγω περιορισμένης ποσότητας που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, είτε λόγω πλήρους έλλειψης.

Το θέμα των ελλείψεων επανάφερε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η διακοπή θεραπείας ή η αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος μιλώντας στο in.gr, «από τα 1300 φάρμακα στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις, τα 400 εξάγονται και τα υπόλοιπα 900 δεν εξάγονται. Αυτά τα 900, είτε λείπουν παντελώς από την αγορά, είτε ο εφοδιασμός της αγοράς  φαρμάκου γίνεται «με το σταγονόμετρο» με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτά, πρακτικά, έλλειψη.

Στις ελλείψεις περιλαμβάνονται αντιβιοτικά διαφόρων ειδών, π.χ. κλαριθρομυκίνη, κεφουροξίμη, κεφπροζίλη και τα παιδικά σιρόπια σε όσα βγαίνουν σε παιδική μορφή, πέραν της γνωστής έλλειψης αμοξυκιλλίνης που το πρόβλημα είναι διεθνές. Οι ελλείψεις επεκτείνονται και στα αντίστοιχα γενόσημά τους σε αρκετές περιπτώσεις.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, με τα καινούρια αντιδιαβητικά φάρμακα και τις ινσουλίνες να παρουσιάζουν έλλειψη, διακινδυνεύοντας τη σωστή ρύθμιση των ασθενών και δημιουργώντας συνθήκες για επιπλοκές της νόσου.

Αντίστοιχα δεν υπάρχουν εμβόλια στην αγορά, αντιτετανικοί οροί, καρδιολογικά φάρμακα κλπ.».

Θέλοντας να δείξει το εύρος του προβλήματος, ο κ. Λουράντος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι από τα 100 σκευάσματα που είχε παραγγείλει, δεν έφτασαν στο φαρμακείο περίπου 20-30 είδη.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που οι ελλείψεις έχουν πάρει τέτοια έκταση και πως «το πρόβλημα είναι οικονομικό», καθώς η χώρα δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό για πωλήσεις φαρμάκων, εξαιτίας του clawback».

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε σχετικές ειδοποιήσεις φαρμακευτικών τόσο προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους όσο και προς τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τις οποίες, «τα αποθέματα των φαρμάκων δεδομένης της παγκόσμιας ζήτησης είναι κρίσιμα, οπότε οι ελλείψεις θα είναι επαναλαμβανόμενες, ολικές, μικρής διάρκειας, καθώς η χώρα δεν είναι ελκυστική για τις διεθνείς φαρμακευτικές, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του τομέα του φαρμάκου, η οποία με τη σειρά της έχει γιγαντώσει τις υποχρεωτικές επιστροφές».΄

Το αποτέλεσμα αυτού είναι οι ασθενείς να γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν τα φάρμακά τους για να καλυφθούν, όμως με αμφίβολο αποτέλεσμα κάθε φορά.

Συνοπτικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος και ο γενικός γραμματέας Στέλιος Καλογερόπουλος, επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους ότι  «οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.

Αντιβιοτικά, αντιτετανικοί οροί, ινσουλίνες, εισπνεόμενα, καρδιολογικά, φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα, όχι μόνο λείπουν από την αγορά, αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον. Έχουμε ζητήσει πολλάκις από τον Υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...

Τέμπη: Ζητούν τους αποδέκτες των 25 τόνων χημικού διαλύτη

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών,...