ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους νεκρούς φοιτητές στο έγκλημα των Τεμπών

Date:

Μνημείο για τους 13 νεκρούς φοιτητές στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών έστησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ. Η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε σήμερα Παρασκευή 5 Μάη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΔΕ και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπως και του ΣΟΦΕΘ.

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα των 13 φοιτητών και φοιτητριών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή.

Κρατώντας φωτογραφίες με εικόνες από το μοιραίο τρένο, δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες που συγκεντρώθηκαν στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής, φώναξαν «δεν σας ξεχνάμε».

«Δυο μήνες έχουν περάσει από την μέρα που 57 συνάνθρωπο μας, 13 φοιτητές δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, με εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Πήραμε όρκο να γίνουμε η φωνή των νεκρών συναδέλφων μας, να μην επιτρέψουμε άλλα Τέμπη. Είδαμε σκεπές να πέφτουν στην οδοντιατρική, φοιτητής να πέφτει από το παράθυρο της Νομικής..» δήλωσε ο πρόεδρος του φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού Γιώργος Θεοδωρίδης.

Η πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου χημικού Χριστίνα δήλωσε ότι «το έγκλημα αυτό συνεχίζει να μένει στα μυαλά μας, μας γέμισε με θλίψη αλλά και με οργή. Όλοι οι συμφοιτητές μας δώσαμε όρκο ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους συμφοιτητές μας με τους οποίους μοιραζόμασταν τα ίδια έδρανα».

Εξάλλου σε κοινή τους ανακοίνωση, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν:

«Το έγκλημα στα Τέμπη μας συγκλόνισε όλους και μας γέμισε οργή. Οι 57 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε αυτό τρένο, εκ των οποίων οι 13 φοιτητές σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η οργή μας και η θλίψη μας, όμως, εκφράστηκαν μέσα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν με τη συγκλονιστική μας παρουσία. Καταφέραμε να γίνουμε η φωνή των νεκρών και κάναμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε, αλλά και πως δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα. Και τα καταφέραμε! Στείλαμε ηχηρό μήνυμα πως οι φοιτητές δεν θα αποδεχτούμε την υπάρχουσα κατάσταση. Δε μασήσαμε το ψέμα και την κοροϊδία που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και για κακιά στιγμή.

Αποδείχθηκε πως η πολιτική όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, που λογαριάζει τις ζωές μας σαν κόστος, δεν θα σταματήσει, αν δεν την σταματήσουμε. Ακριβώς, γιατί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μπαίνουν πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Καθημερινά, βέβαια, οι φοιτητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την πολιτική και στις σχολές μας. Τα άλλα Τέμπη τα βλέπουμε να εμφανίζονται καθημερινά μπροστά μας. Μόνο τη φετινή χρόνια είδαμε στο ΑΠΘ να πέφτει συμφοιτητής από τον τρίτο όροφο της Νομικής λόγω συνωστισμού στην αίθουσα, ταβάνια να πέφτουν στην Οδοντιατρική και την Κτηνιατρική, τζάμια να σπάνε στα εργαστήρια του Χημικού. Και σε όλα αυτά τα περιστατικά από τύχη δεν είχαμε τα χειρότερα.

Απέναντι σε όλα αυτά, λοιπόν, εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα και της οργανωμένης διεκδίκησης μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Γιατί άλλωστε στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή».

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...