Στοιχεία «Εργάνη»: Πάνω από 6.000 απολύσεις τη μέρα

Date:

Το αποτύπωμα της έναρξης της τουριστικής περιόδου καταγράφεται στις ροές απασχόλησης κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», την ίδια ώρα που παρά την εποχική αύξηση των προσλήψεων η ευελιξία παραμένει καθεστώς, όπως και ο μεγάλος αριθμός απολύσεων.

Ετσι, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 309.324 και οι απολύσεις σε 186.245, εμφανίζοντας θετικό ισοζύγιο 123.079 θέσεων εργασίας, αριθμός όμως που είναι μικρότερος από τον ίδιο μήνα του 2022, κατά 1.286 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, 4 στις 10 προσλήψεις ήταν με ευέλικτη μορφή απασχόλησης. Συγκεκριμένα, μόλις το 60,33% των νέων συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης, όμως ένας σημαντικός αριθμός είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Το 31,1% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 8,26% εκ περιτροπής εργασίας.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους λοιπόν του υπουργείου Εργασίας για «θετικό ισοζύγιο 180.566 θέσεων εργασίας το πρώτο τετράμηνο του 2023», το οποίο όπως τονίζουν αποτελεί «την υψηλότερη επίδοση πρώτου τετραμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα», τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν την τεράστια προσωρινότητα που έχει επιβληθεί στην αγορά εργασίας και το πόσο ευάλωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο τετράμηνο έγιναν 748.546 απολύσεις! Δηλαδή, κάθε μέρα, τους πρώτους 4 μήνες του έτους έχουμε 6.238 απολύσεις!

Τέλος, τα ίδια στοιχεία μαρτυρούν ότι συνεχίζεται και η μείωση των μισθών, παρά τους προεκλογικούς «απολογισμούς» και τις σχετικές «εξαγγελίες». Συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο καταχωρήθηκαν 5 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 3.558 μισθωτούς που δεν προβλέπουν καμία μεταβολή μισθών, άρα η αγοραστική δύναμη αυτών των εργαζομένων με βάση τον πληθωρισμό στην πραγματικότητα μειώνεται, ενώ ακόμα 7 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 3.155 μισθωτούς προβλέπουν ονομαστική αύξηση μόλις 5,57%, δηλαδή στο ύψος περίπου του επίσημου πληθωρισμού, άρα στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για συμβάσεις που δεν βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων.

Αθλιες προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις

Στο μεταξύ, είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να παρουσιάσει προεκλογικά ότι τάχα «μειώνει την ανεργία», που έφτασε προχτές η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να ανακοινώνει για πρώτη φορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στα μέσα του μήνα (15 Μάη), χωρίς να αναμένει τα τελικά στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, στο τέλος του μήνα, όπως γίνεται πάντα. Μάλιστα, η ανορθόδοξη – τουλάχιστον – μέθοδος να ανακοινώνεται στη μέση του μήνα η πορεία της εγγεγραμμένης ανεργίας, και μάλιστα όταν δεν είχαν δοθεί τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας του προηγούμενου μήνα, δηλαδή του περασμένου Απριλίου, προδίδει το άγχος των κυβερνώντων να παρουσιάσουν «έργο».

Χτες, η διοίκηση της ΔΥΠΑ επανήλθε και με νέα ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στις ενστάσεις που διατύπωσαν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας, αλλά επί της ουσίας επιμένει στις άθλιες προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις της, που εντάσσονται καθαρά στην προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης.

Αλλωστε, όπως αναγνωρίζει η διοίκηση της ΔΥΠΑ, στις 16 Μάη στα μητρώα της Υπηρεσίας υπήρχαν 858.321 εγγεγραμμένοι άνεργοι, αριθμός για τον οποίο έσπευσαν να πανηγυρίσουν στην κυβέρνηση, σαν να είναι μικρός. Μήπως αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν λαμβάνει ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να τους χειροκροτήσουν κιόλας;

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ομοσπονδίες – Σωματεία Δημοσίου: Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης

Απεργούν την Τρίτη 21 Μάη οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις...

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική επίσκεψη της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» στο...

ΟΣΕ: Επιθεώρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ , όπως προέκυψε από...

Κιάτο – Ροδοδάφνη: Προχωρά το έργο της ηλεκτροκίνησης για τη διασύνδεση Πελοποννήσου

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του...