Ιταλία: 14 νεκροί και 20.000 άστεγοι λόγω των πλημμυρών

Date:

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ιταλία, βυθίζοντας κάτω από το νερό και τη λάσπη ολόκληρες περιοχές και φέρνοντας στην επιφάνεια την έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και από αυτό το καπιταλιστικό κράτος.

Σχεδόν κάθε ποτάμι μεταξύ της βορειοανατολικής ακτής στο Ρίμινι και της πόλης της Μπολόνια, 115 χιλιόμετρα μακριά, έχει πλημμυρίσει, ενώ έγιναν περίπου 280 κατολισθήσεις και διατάχθηκαν περισσότερες εκκενώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάνω 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τη βοήθεια πυροσβεστών, σε αρκετές περιπτώσεις με μια λαστιχένια λέμβο.

Πηγή: Associated Press
Το ιστορικό κέντρο του Λούγκο, έξω από τη Ραβένα, ήταν μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν περισσότερο. Πρόκειται για ένα από τα πολλά χωριά και πόλεις που έχουν πλημμυρίσει στην επαρχία Εμίλια Ρομάνια, όχι μόνο από ποτάμια αλλά και από υπερχειλισμένα κανάλια. Περισσότερες εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν δυτικά της Ραβένα την Πέμπτη, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Λαμόν.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν αποδειχθεί δύσκολες επειδή τόσοι πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πολλές πόλεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια δήλωσε ότι το κόστος των ζημιών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διατάχθηκαν εκκενώσεις σε πόλεις στα δυτικά της Ραβένα. Οι κάτοικοι της Βιλανόβα έλαβαν εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο στους επάνω ορόφους, μια μέρα μετά την πλημμύρα που έπεσε στο ιστορικό κέντρο του Λούγκο.

Το γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στην περιοχή, που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο στην πίστα της Ίμολα, ακυρώθηκε λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του κοντινού ποταμού Σαντέρνο.

Την ίδια ώρα, οι πλημμυροπαθείς, οργισμένοι, καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων, σε μία περιοχή μάλιστα που θεωρείται από τις «πλούσιες» της Ιταλίας.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι, έριξε την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, λέγοντας ότι σε 36 ώρες έπεσαν 20 εκατοστά βροχής και σε ορισμένες περιοχές έως και 50 εκατοστά.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εδώ και 40 χρόνια δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις.

(Πηγή: «Reuters», BBC)

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα Γλυπτά του...

Νέο τεράστιο σιδηροδρομικό τούνελ στην καρδιά της Ευρώπης

Μία θέση στη λίστα με τις μακρύτερες σήραγγες του...

Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από τον Προαστιακό

Νεκρός ανασύρθηκε ένας άνδρας από τα νερά του Πείρου...

ΔΕΣΚ-Σ: Γενικές Συνελεύσεις τώρα για υπογραφή Σ.Σ.Ε. με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις

ΔΕΣΚ-Σ: Γενικές Συνελεύσεις τώρα για υπογραφή Σ.Σ.Ε. με...