Με ΣΔΙΤ τα νέα έργα ασφαλείας ύψους 35 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο

Date:

Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, θα καλυφθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα προχωρήσουν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε την ένταξη νέου έργου για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ συνολικού μήκους 65 χλμ με χρήση σύγχρονων «έξυπνων» τεχνολογικών συστημάτων.

Το έργο θα κοστίσει 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς, όπως τονίζεται στην τεχνική περιγραφή του έργου, έχει διαπιστωθεί ότι οι σήραγγες του ΟΣΕ παρουσιάζουν από χρόνια ελλείψεις σε βασικές υποδομές ασφάλειας.

Και συγκεκριμένα:

— Ελλειψη ή ανεπάρκεια υποδομών σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας

— Ελλειψη φωτισμού και σήμανσης εξόδων κινδύνου

— Ελλειψη μηχανισμού επιθεώρησης, συντήρησης και παρακολούθησης της δομικής υγείας των σηράγγων αυτών

Το Έργο που ξεκινά με την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, περιλαμβάνει:

1. Ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων πυρανίχνευσης πυρασφάλειας, μέσω της εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε κεντρικό πίνακα ελέγχου

2. Ανάπτυξη έξυπνών σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM)

3. Εγκατάσταση και Λειτουργία έξυπνου φωτισμού των σηράγγων και την (σύμφωνα με τον νόμο) Φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης

Στο έργο περιλαβάνεται και η λειτουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την αποτελεσματική υποστήριξη του Έργου.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, η εκτέλεση του οποίου περιγράφεται ως «επιτακτική ανάγκη», έχουν υπογραφεί το από 10/5/2023 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΤΕΕ.

Το Έργο περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες (Πιλοτική Λειτουργία, Παραγωγική Λειτουργία, Εκπαίδευση, εγγύηση εξοπλισμού και εφαρμογών) ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική θέση του σε παραγωγική λειτουργία.

Πηγή: newmoney.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Τέμπη: Σε νέες ημερομηνίες οι απολογίες 5 στελεχών του ΟΣΕ

Προθεσμία για να απολογηθούν για τις 19, 20 και...

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ – ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ – ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Δραστηριότητες του Πολιτιστικού Μορφωτικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Νομού Αττικής (ΕΚΔΡΟΜΗ...

Τέμπη: Ποιες παραβάσεις δείχνει το προκαταρκτικό πόρισμα της ΡΑΣ για την τραγωδία

Ελλιπή και κατά συνέπεια ανεπαρκή εκπαίδευση των σταθμαρχών που...

Τέμπη: Την Παρασκευή απολογούνται τα πέντε διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι κλήθηκαν για απολογία...