Μετρό Θεσσαλονίκης: Απεργία εναντίον των απολύσεων

Date:

Απεργία την Τρίτη 27 Ιούνη και κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του «Άκτωρ» αποφάσισαν οι 140 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα έργα της αρχαιολογίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο εργοστάσιο του «Άκτωρ» στο Καλοχώρι, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων, «οι 140 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα έργα της αρχαιολογίας στο Μετρό ουσιαστικά απολύονται τέλος του μήνα με τη δικαιολογία ότι το έργο τελειώνει και δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο εργασίας για τους συγκεκριμένους συναδέλφους μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Οι συνάδελφοι εδώ και ενάμιση χρόνο εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που η τελευταία λήγει αυτό το μήνα. Το συνδικάτο αρχικά καταδικάζει το απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας το οποίο εφαρμόζει η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν ανοίξει τον δρόμο στους μεγαλοεργολάβους να απασχολούν εργαζόμενους με συμβάσεις ενός μήνα και μετά να πετιούνται στο δρόμο χωρίς κανένα δικαίωμα, καμία ασφάλεια και αποζημίωση».

Σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση, καταδικάζοντας τη ζωή-λάστιχο που θέλουν να τους επιβάλουν, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε 7απεργία την Τρίτη 21/6 και κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του “Άκτωρ”, βάζοντας μπροστά τα εξής δίκαια αιτήματα:

1. Με ευθύνη της εταιρείας να απασχοληθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι σε άλλα έργα που έχει στην περιοχή.

2. Να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

3. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση απόλυσης σε όλους τους εργαζόμενους».

«Ο ζωντανός διάλογος και η οργάνωση της απεργιακής απάντησης μέσα από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, μπόρεσε να εξασφαλιστεί παρά την προσπάθεια διάλυσης, ακόμα και με την απειλή βίας, από μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην αρχαιολογία, στέλνοντας στο κενό την ελπίδα τους να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στο εργοτάξιο και οι εργαζόμενοι απλά να αποδεχτούν τη μοίρα τους.

Η μαζική αποδοκιμασία και τα γιουχαρίσματα των εργαζομένων απέναντι στους ξεπουλημένους εκπροσώπους του εργοδοτικού σωματείου, οι οποίοι έχουν απολέσει από καιρό το προσωπείο της εκπροσώπησης των εργατικών συμφερόντων, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω από τις δικές τους ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους», τονίζει το Συνδικάτο και επισημαίνει:

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους της πόλης να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην αρχαιολογία του Μετρό για δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

«Αγώνας για σιδηρόδρομο και αστικές συγκοινωνίες μακριά από τις ματωμένες ράγες του κέρδους»

Σε μαχητικό κλίμα ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 28...

Τέμπη: Ασκήθηκε δίωξη σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη της «Hellenic Train» για το δυστύχημα

Με την άσκηση δίωξης σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών...

Τέμπη: «Καρφώνει» τον Μαρκόπουλο επιζήσασα του δυστυχήματος – Αρνήθηκε να παραλάβει εξώδικό της

Τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των...

Προαστιακός Θεσσαλονίκης – Λάρισας: Χωρίς πρόσβαση σε ΑμεΑ λόγω έλλειψης τροχαίου υλικού!

Ντροπή! Αντιμέτωπο με μια εικόνα που προκαλεί οργή βρέθηκε...