Πρόβλημα διαβίωσης των φτωχών νοικοκυριών εξαιτίας της ακρίβειας στα τρόφιμα

Date:

Υπό την αίρεση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θεωρεί ότι τίθενται οι «προεκλογικές εξαγγελίες» της κυβέρνησης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσής του, για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αναφέρει πως «η άρση της αβεβαιότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, οι προεκλογικές εξαγγελίες διαμόρφωσαν προσδοκίες που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα…» και προσθέτει ότι «θα πρέπει, επομένως, τα μόνιμα επεκτατικά μέτρα να έχουν εκ των προτέρων διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από μόνιμες πηγές εσόδων, ώστε οι δημοσιονομικές προοπτικές να μην αποκλίνουν από τις συνθήκες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Άλλωστε και η ΝΔ πρώτιστο στόχο έθεσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που εξυπηρετεί τις ανάγκες για πιο φτηνό δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων και όχι φυσικά τις ανάγκες του λαού.

Σαρώνει η ακρίβεια στα τρόφιμα 

Πρόβλημα διαβίωσης των φτωχών νοικοκυριών αναγνωρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στα τρόφιμα.

Αναφέρει ότι ο πυρήνας του εναρμονισμένου πληθωρισμού (χωρίς Ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα) «έχει αυξηθεί στο 8,1% από 4,8% πέρυσι, στοιχείο που καθιστά επίμονες τις πληθωριστικές πιέσεις».

Στην κατηγορία των τροφίμων αναφέρει πως η μείωση είναι οριακή, από 12,3% σε 11,4% και στην κατηγορία της ένδυσης – υπόδησης παρουσιάζει αύξηση από 5% σε 12,2%.

Κατά συνέπεια εκτιμά πως «διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού κάποιων βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους δαπανάται σε τρόφιμα» και ζητά να διατηρηθούν κάποια πρόσκαιρα ημίμετρα όπως π.χ. το καλάθι του νοικοκυριού, διότι αυτή η κατάσταση «καθιστά απαραίτητη τη διατήρηση των έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος».

Ήρθαν και νέες αυξήσεις στα ράφια

Την ίδια στιγμή από τις αρχές του χρόνου έχουν επιβληθεί ληστρικές αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τo 20%, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί το …φαινόμενο, αρνούμενη πεισματικά να λάβει οποιοδήποτε μέτρο. 

Αναλυτικότερα, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα:

· Γραβιέρα 33%,

· κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%,

· μαρμελάδες 20%,

· απορρυπαντικό πιάτων 16%,

· ελαιόλαδο έως 15%,

· χαρτικά έως 15%,

· μέλι 11%,

· μπαχαρικά 10%,

· παξιμάδια 10%,

· αναψυκτικά 10%,

· χυμοί 10%,

· τσάι έως 10%,

· ελιές 10%,

· φυτικό γάλα 9%,

· κατεψυγμένα λαχανικά 9%,

· γαλακτοκομικά 8%,

· χλωρίνη 8%,

· ζωοτροφές 7,5%,

· στιγμιαίος καφές 7%,

· σοκολάτες 6%,

· πουρές 5%,

· ανθρακούχο νερό 5%,

· παιδικές τροφές 4%,

· εσπρέσο 2,5%,

· ριζογκοφρέτες και ταχίνι 2,5%.

Οι ανατιμήσεις έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά με μικρότερη ένταση.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...