Στάχτη 32.000 στρέμματα δάσους του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

Date:

Πάνω από 32.000 καμένα στρέμματα δάσους στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας καταγράφονται από το 2007 έως τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αποδεικνύουν ότι το έγκλημα είναι διαρκείας λόγω της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις.

Την πρώτη εκτίμηση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πάρνηθας, ως τις 23 Αυγούστου, έπειτα από λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) δημοσιεύει σε χάρτη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα» αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus».

Στον χάρτη ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών:

  • Με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες.
  • Με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021.
  • Με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007.

Και με αυτόν τον χάρτη αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και η εγκληματική πολιτική τους με τις ελλείψεις σε πυροσβέστες, αντιπυρικό σχεδιασμό, πρόληψη.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Hellenic Train: Αξιώνει και αποζημιώσεις για …ζημιές μετά το έγκλημα στα Τέμπη

Κυνικά και αδίστακτα η Hellenic Train αξιώνει αποζημιώσεις, μετά...

Ινδία: Δύο νεκροί και 35 τραυματίες από εκτροχιασμό επιβατικής αμαξοστοιχίας

Δύο νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός του...

Τέμπη: Δίωξη σε τέσσερα άτομα για παράβαση καθήκοντος

Δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών...