Το γερμανικό ταξιδιωτικό χάος εν μέσω κακοκαιρίας οφείλεται στην έλλειψη επενδύσεων στους σιδηροδρόμους

Date:

Η έντονη χιονόπτωση σε περιοχές της Γερμανίας έχει σταματήσει μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους έχουν δημιουργήσει το χάος που επικρατεί σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας. Το σφοδρό χιόνι οδήγησε σε αποκλεισμό μεγάλου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου.

Χιονόπτωση έως και μισού μέτρου στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία , οδήγησε σε πολυάριθμες βλάβες και προκάλεσε την ακύρωση πολλών δρομολογίων τρένων, με τα συστήματα σηματοδότησης και τους ηλεκτρονικούς πίνακες πληροφοριών να βγαίνουν εκτός λειτουργίας.

Σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο οι επιβάτες των τρένων όσο και των οδικών μεταφορών κλήθηκαν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, αφού ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου έκλεισε το Σάββατο και ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn (DB) προειδοποίησε ότι οι «τεράστιες διακοπές» θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Σιδηροδρόμων και Μεταφορών, Μάρτιν Μπέρκερτ, είπε ότι η DB δεν ήταν καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες ως αποτέλεσμα των ετών ελλιπών επενδύσεων.

«Το σύνθημα της DB “ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς” έχει χάσει την αξιοπιστία του», είπε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, σημειώνοντας ότι μεγάλα τμήματα της σιδηροδρομικής υποδομής της Γερμανίας «τρίζουν και είναι ερειπωμένα».

Ο Detlef Neuß, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pro Bahn, ο οποίος εκπροσωπεί τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία, είπε ότι η Deutsche Bahn ήταν καλύτερα εξοπλισμένη στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. «Αντί να επικεντρώνει την προσοχή της μόνο στα κέρδη, η Deutsche Bahn πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο να διασφαλίσει τη λειτουργία του σιδηροδρόμου σε καθημερινή βάση.

Η σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία είναι εξ ολοκλήρου κρατική, βρίσκεται σε «μόνιμη κρίση»  με χρέη ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι επικρίσεις προέκυψαν από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, τα οποία έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα οι υπεραστικές υπηρεσίες της DB έπεσαν στο λιγότερο ακριβές επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με μια αναφορά που διέρρευσε στην Bild am Sonntag, σχεδόν τα μισά από τα γρήγορα τρένα ICE και IC της DB καθυστέρησαν τον Νοέμβριο.

Εν μέρει ευθύνονται οι εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε όλο το δίκτυο, ως απάντηση στην πολυετή παραμέληση γεφυρών, τροχιών και γενικών υποδομών. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού τις τελευταίες εβδομάδες, έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

«Τον Νοέμβριο, μόλις  το 52% των τρένων ICE και IC έφτασαν στους προορισμούς τους εγκαίρως», δήλωσε στην Bild εκπρόσωπος της DB. «Περίπου το 75% των τρένων μεγάλων αποστάσεων επιβραδύνθηκε από τουλάχιστον ένα εργοτάξιο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους», πρόσθεσε.

Τα τρένα με καθυστέρηση μικρότερη των έξι λεπτών δεν περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της ακρίβειας κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εργοταξίων αυξήθηκε κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι.

Μια επταετής, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντική αναμόρφωση του σιδηροδρομικού δικτύου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μαζί με την DB το φθινόπωρο, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κακή αξιοπιστία της υπηρεσίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Γερμανίας και επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες πείσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους για πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

Η ίδια η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των έργων έως το 2030, προειδοποίησε η DB.

Ταυτόχρονα, οι επιβάτες αντιμετώπισαν σημαντικές αυξήσεις, συχνά πάνω από τον πληθωρισμό, στα εισιτήρια των τρένων.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

«Κόλλησαν» τα φρένα και έπιασε φωτιά βαγόνι του προαστιακού στη Λάρισα!

Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη...

H «Ενότητα» δημιούργησε σελίδα στο Facebook – Πώς μπορείτε να την ακολουθήσετε

Η ιστοσελίδα μας «trenotita.gr», δημιούργησε τη δική της σελίδα...

Πρόκληση Βορίδη: Να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών από τον Άγνωστο Στρατιώτη

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος απαιτεί να...