Συντάξεις: «Άνθρακες» οι αυξήσεις

Date:

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε χιλιάδες συνταξιούχους που πήγαν στα ATM για να λάβουν τα χρήματά τους, αφού οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις αποδείχτηκαν “άνθρακες”. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν υπήρξαν καν αυξήσεις!

Συγκεκριμένα στους συνταξιούχους καταβλήθηκαν αυξήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ, από τα οποία όμως παρακρατήθηκαν σχεδόν τα μισά.

Σημειώνεται ότι το 77% των συντάξεων είναι κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Όσες εξ αυτών δεν είχαν «προσωπική διαφορά» , έλαβαν ονομαστική αύξηση έως 30 ευρώ. Τελικά όμως πιστώθηκαν έως 20-21 ευρώ, καθώς το 6% της αύξησης παρακρατήθηκε υπέρ ΕΟΠΥΥ, ενώ υπήρξε και φόρος 22% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν έλαβαν αύξηση λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Εντωμεταξύ, μικρότερες ή μηδενικές αυξήσεις συντάξεις παίρνουν χιλιάδες συνταξιούχοι  με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Εχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι, που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75%, κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εισφορά-φόρος είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, ενώ με νεότερη απόφασή της 1477/2021 την έκρινε συνταγματική από 1/1/2019.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από την Ομάδας Πολιτιστικών Δράσεων της Ενότητας

Κάλεσμα συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών δημιουργημάτων από...

Καρυστιανού: Τα τρία εγκλήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Λίγες μέρες μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από...

Λάρισα: O 1ος Δρόμος Μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών

Ένας αγώνας δρόμου διαφορετικός από τους άλλους, χωρίς πρωτιές,...

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο εγείρει ερωτήματα για τον αριθμό των επιβατών

Ερωτήματα εγείρει διάλογος που είχαν εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο...