Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

Date:

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) υπέβαλε ο Αθανάσιος Μπίνης.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του κ. Μπίνη σχετίζεται με προσωπικούς του λόγους. «Για όσους βιάζονται να το συνδέσουν με την τραγωδία των Τεμπών, διευκρινίζεται ότι επικεφαλής αυτής της διερεύνησης είναι, εκ του νόμου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του φορέα, με ειδίκευση στα σιδηροδρομικά ζητήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των καταγγελιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών από την κυβέρνηση που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Μάλιστα στην παραίτηση του κ. Μπίνη από τον ΕΟΔΣΑΑΜ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος κατά την ομιλία του στη Βουλή καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να επιβεβαιώσουν την πληροφορία της παραίτησης του προέδρου του Οργανισμού και να εξηγήσουν τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Οι πηγές του υπουργείου αναφέρουν, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1 του ν. 5014/2023 περί σύστασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στις περιπτώσεις διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων, τις αρμοδιότητες του προέδρου ασκεί ο αναπληρωτής πρόεδρος.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθεί νέος πρόεδρος στον Φορέα, ο οποίος, εκ του ίδιου νόμου, «προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχει εμπειρία στα αεροπορικά ζητήματα», σε αντίθεση με τον αναπληρωτή πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να έχει «επιστημονική γνώση και εμπειρία στον σιδηροδρομικό τομέα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος εκπροσωπεί τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ έναντι κάθε Αρχής ή έναντι τρίτων, δικαστικώς και εξωδίκως, για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του αεροπορικού τομέα, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος εκπροσωπεί τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του σιδηροδρομικού τομέα.

«Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, αρμόδιο όργανο του Οργανισμού (απαρτίζεται από τρεις διερευνητές) ασχολείται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, διεξάγοντας έρευνα – ανεξάρτητη από τη δικαστική– η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων ασφάλειας του σιδηροδρόμου. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει γίνει σειρά ενεργειών για τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων από τη Δικαιοσύνη και το σύνολο των εμπλεκόμενων σιδηροδρομικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (PAΣ). Επίσης, αναπτύχθηκε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA), έπειτα από σχετικό αίτημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, με σκοπό τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων στη διερεύνηση του δυστυχήματος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως ο κ. Μπίνης καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών διορίστηκαν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο…

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Θα ξανασφυρίξει το Πάσχα ο «Μουτζούρης»

Προχωρούν από τον ΟΣΕ οι εργασίες αποκατάστασης της γραμμής...

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Εκλέχτηκε Διοικητικό Συμβούλιο στο Παράρτημα Αχαΐας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την...

Οδοντωτός: Ετοιμάζονται για ξεσηκωμό σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες και παράγοντες της...

Τεχνικός σύμβουλος για Τέμπη: Υπάρχει μονταζιέρα και στα βίντεο από τα δύο τρένα

Για παραποιημένα βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, πριν...