Συντάξεις χηρείας: Ερχονται μειώσεις σε κατηγορίες δικαιούχων

Date:

Μεγάλο «ψαλίδι» περιμένει τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Βάσει του νόμου  4387/2016 -του γνωστού δηλαδή νόμου Κατρούγκαλου- προβλεπόταν να περικοπούν στο μισό οι εν λόγω αποδοχές, για όλους τους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα.

Εντούτοις, το 2019 «κουρεύτηκαν» μόνο αυτές του Δημοσίου και εκείνες του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), όμως δεν εθίγησαν οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Και όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα και για τη συγκεκριμένη άκρως αντιλαϊκή «κίνηση».

Ποια σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση

Τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος στο υπουργείο Εργασίας είναι τα ακόλουθα:

— Η περικοπή κατά 50% και των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα αναδρομικά από το 2020 που ξεκίνησε η περικοπή των συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν εάν γινόταν η περικοπή από το 2020, όπως στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μια απόφαση με μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό  κόστος.

— Η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, με έναρξη εφαρμογής από τώρα, χωρίς να αναζητηθούν τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Ειδικότερα:

  • Περικοπή 50% της σύνταξης χηρείας για όσους χήρες εργάζονται
  • Περικοπή 50% της σύνταξης χηρείας για όσες χήρες λαμβάνουν δική τους σύνταξης
  • Καμία περικοπή της σύνταξης χηρείας για όσες χήρες είναι άνεργες.

Κρίσιμο επίσης είναι το μέτωπο της αναδρομικής ή μη ισχύος του νόμου, δηλαδή για το αν θα ισχύσει αναδρομικά από το 2020 (όπως ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ή από φέτος. Φυσικά σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος από το 2020, θα τεθεί αντικειμενικά ζήτημα επιστροφής των ποσών των οποίων δεν έπρεπε – βάσει νόμου – να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας την περίοδο 2020 – 2024 (το 50% της σύνταξης χηρείας ως αχρεωστήτως καταβληθέν).

Σε αυτήν την περίπτωση, το επόμενο ζήτημα που θα τεθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά των συντάξεων χηρείας, δηλαδή αν θα ζητηθούν εφάπαξ, σε δόσεις (πχ 24) ή υπό τη μορφή πακρατήσεων στις νέες, μετά την περικοπή 50% σύνταξη χηρείας.

Αν ζητηθεί επιστροφή των ποσών θα πρόκειται για πραγματική λεηλασία των πενιχρών εισοδημάτων χιλιάδων δικαιούχων συντάξεων χηρείας.

 

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Διεθνής Εκδήλωση Σιδηροδρομικών: Οι ιδιωτικοποιήσεις των Σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και οι τραγικές επιπτώσεις τους

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής εκδήλωση εργαζομένων στα...

Πάτρα: Βλάβη σημειώθηκε στην γραμμή του Προαστιακού στο Ρίο

Νέα βλάβη σημειώθηκε στον Προαστιακό της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Γαλλία: Διεθνής Εκδήλωση Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρένα

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής...

Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

Μεγάλη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ το...