Με μια μαχητική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, Ομοσπονδίες της Βιομηχανίας και εργατικά Συνδικάτα έδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση και εργοδοσία, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τον βαθμό και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενταφιάζουν ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το πενθήμερο.
Απαίτησαν να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας και παράλληλα σήμαναν εργατικό ξεσηκωμό.
«7ωρο, πενθήμερο ζητά η εργατιά, αυτή η εγκύκλιος θα μείνει στα χαρτιά» διαμήνυσαν με την κινητοποίησή τους.
«Αδήλωτη εργασία, 6ήμερη δουλειά, ώρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά» έγραψαν οι διαδηλωτές με κόκκινα γράμματα στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το υπουργείο.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Απαιτούμε από την υπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει την αισχρή εγκύκλιο του νόμου Γεωργιάδη που επεκτείνει το χρόνο απλήρωτης δουλειάς» τόνισε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, μιλώντας στην κινητοποίηση.
Ξεκαθάρισε πως η εγκύκλιος είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και κάλεσε «άμεσα να συνεδριάσουν όλα τα σωματεία να πάρουν νέες αποφάσεις καταδίκης για αυτή την αισχρή εγκύκλιο, να γίνουν ΓΣ με αποφάσεις κινητοποιήσεων αν τολμήσει η εργοδοσία να υλοποιήσει αυτό το αίσχος».
«Τώρα να σημάνει εργατικός ξεσηκωμός! Προετοιμαζόμαστε για “ολομέτωπη σύγκρουση”! Περνάμε στην αντεπίθεση και οργανώνουμε όλα τα εργοστάσια, όλους τους χώρους δουλειάς!» τόνισε και πρόσθεσε: «Απαντάμε με πόλεμο στο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει! Οι μεγάλοι αγώνες για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας είναι μπροστά. Για να δούμε καλύτερες μέρες εμείς και οι οικογένειες μας, χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να ανατραπούν οι εκμεταλλευτές μας. Τους λέμε! Να πάνε στα τσακίδια, τα κέρδη τους! Εμείς διαλέγουμε τις ζωές μας!».
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Άννα Στρατινάκη.
«Η ωμότητα και η προκλητικότητα αυτών που υποστηρίζουν, έχει ξεπεράσει κάθε όριο» τόνισε μετά τη συνάντηση η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. «Μας είπαν ότι και αυτές οι διατάξεις της ερμηνευτικής εγκυκλίου είναι υπέρ των εργαζομένων, όπως μας έλεγαν βέβαια και σε αυτή την κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες ότι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί για το καλό των εργαζόμενων» σημείωσε ενημερώνοντας για τη συνάντηση.
«Είχαν το θράσος να μας πουν ακόμα ότι και ο νόμος Χατζηδάκη είναι ο μόνος νόμος που κατοχυρώνει το οχτάωρο και το 40ωρο» δήλωσε η Γ. Ταβουλάρη και πρόσθεσε ότι η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω.
Κάλεσε σε ανατροπή στην πράξη όλων των αντεργατικών διατάξεων και νόμων, «να βρούνε εμπόδια στην εφαρμογή τους μέσα στους χώρους δουλειάς, να βρει εμπόδια η εργοδοσία, να ανασχέσουμε τη φόρα της εργοδοσίας».
Ο Παναγιώτης Κορδάτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας σημείωσε ότι είναι καθολική απαίτηση να μην περάσει η εγκύκλιος και να μην εφαρμοστεί το έκτρωμα που καταστρατηγεί το 8ωρο.
Η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επεσήμανε ότι «ξέρουμε από το πρώτο χέρι τι εξυπηρετεί η ψηφιακή κάρτα, τι σημαίνει να δουλεύεις 6 και 7 μέρες». Μετέφερε την πείρα δύο χρόνων όπου έλεγαν στον κλάδο ότι τάχα θα πάψει το 8ωρο να δηλώνεται 4ωρο κ.ά ωστόσο οι καταγγελίες για το αντίθετο έπεφταν βροχή.
Ο Κώστας Φυλακτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου – Χάρτου σημείωσε ότι οι εργάτες και οι εργάτριες στα εργοστάσια Τύπου έρχονται για χρόνια αντιμέτωποι με τις αντεργατικές πολιτικές. Με τις 12ωρες βάρδιες, την 6 ήμερη εργασία, την εντατικοποίηση και την ίδια ώρα ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Εκεί πατάνε οι εργοδότες και πιέζουν για υπερωρίες και δουλειά τα Σάββατα. Και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις, αλλά και κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως τα ωράρια, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε 12ωρα και 13ωρα, δεν θα δεχτούμε να χαθεί κανένα δικαίωμα που έχουμε κατακτήσει». Σημείωσε ότι από το 2013 δίνουν αγώνα για να μην περάσει το 6ημερο στις φαρμακαποθήκες.
Η Ευγενία Φράγκου, από το κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι, που είναι μερικής απασχόλησης και ανασφάλιστοι και απαίτησε να ανακληθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος.
Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων Αττικής αναφέρθηκε στην διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ στην EMFI και στην Tasty και στο γεγονός ότι έχει υπογραφεί ήδη στη ΔΕΛΤΑ.
Ο Άκης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον κλάδο υπάρχει συνεχώς πίεση για μεγάλωμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας, για εξαντλητική εργασία σε συνθήκες καύσωνα, ενώ πολλά είναι και τα εργατικά «ατυχήματα» με σακατεμένους και νεκρούς.
Ο Βαγγέλης Ζανής, από το Επιχειρησιακό Σωματείο της Famar στάθηκε στην αποκάλυψη και την αντίδραση στην μεθόδευση της εργοδοσίας που θέλησε να βάλει τα μηχανήματα ωρομέτρησης μέσα στα αποδυτήρια, σε μια ωμή προσπάθεια να βγάλει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων, εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία τους. Όπως σημείωσε κάτω από τις αντιδράσεις του Σωματείο, η εργοδοσία αναγκάστηκε προς το παρόν να αναστείλει την εγκατάσταση.
Η Μαρίνα Καταχανά, από το επιχειρησιακό Σωματείο της Boehringer τόνισε «είμαστε σε ετοιμότητα αν επιχειρηθεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο».
Ο Βασίλης Σταμούλης, από το επιχειρησιακό Σωματείο της Δέλτα υπογράμμισε πως «το επόμενο διάστημα είμαστε σε ετοιμότητα για να εφαρμοστεί η ΣΣΕ» και σημείωσε ότι «κάτω από την παρέμβαση του Σωματείου η εργοδοσία είπε ότι δε θα εφαρμόσει την εγκύκλιο».
Πηγή: 902.gr