Καμία παρέμβαση για τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, που κινδυνεύουν με περικοπή εάν εφαρμοστεί παλαιότερη νομοθεσία, δεν προτίθεται να κάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση. Ενόψει ΔΕΘ, το θέμα μεταφέρεται σε ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο, καθώς ο κίνδυνος του πολιτικού κόστους είναι πολύ μεγάλος!
Σχετική αναφορά έγινε χθες από την ίδια την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, όπου παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας είναι πολύ σύνθετο. Η κυρία Κεραμέως απέφυγε να οριοθετήσει το πότε και το αν θα γίνουν τελικά οι παρεμβάσεις που είχαν αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και προκαλούσαν σημαντικές περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις χηρείας που έχουν χορηγηθεί για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, από το 2020 και μετά. Μάλιστα, γι’ αυτές ακριβώς τις συντάξεις, (περίπου 10.000) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ζητηθούν να επιστραφούν πίσω, ποσά που εισέπραξαν από το 2020 έως σήμερα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εκτός εάν η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, επιδιώκουν να «θολώσουν τα νερά» ενόψει ΔΕΘ και αμέσως μετά να επιστρέψουν με πολύ σκληρές και αντικοινωνικές αποφάσεις…
Στις συζητήσεις που έχουν γίνει με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, έχουν εκφραστεί πιο ήπιες απόψεις. Προτάθηκε για παράδειγμα και το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων οφειλών ανακύπτουν, ακριβώς για να περιοριστεί το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις που θα ανακύψουν. Διαδικασία όμως, που σκοντάφτει στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη νόμου, έχει ήδη εφαρμοστεί για χιλιάδες δικαιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα. Στο ενδεχόμενο διαγραφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για εκείνους από τον Ιδιωτικό Τομέα, είναι προφανές ότι οι δικαιούχοι από το Δημόσιο, θα θεωρήσουν ότι είναι άμεσα θιγόμενοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και για νέο κύκλο ταλαιπωρίας για χιλιάδες συνταξιούχους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η σύνταξη χηρείας αποτελεί ένα βοήθημα για κάποιον που έχασε το έτερον ήμισυ, ενώ είναι ηλικιωμένος και ο ίδιος. Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί η Κοινωνία, σε περιόδους ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ότι πρέπει (για λόγους ισονομίας) να γίνουν περικοπές και σε αυτές τις συντάξεις, περικόπτοντας αποδοχές από μια πολύ ειδική και ευαίσθητη ομάδα συνταξιούχων.
Πηγή: