Νέο αίτημα για τρένο στην Κρήτη

Date:

Την κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και άλλες υποδομές όπως το λιμάνι Ηρακλείου ζητάει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης με σχετική επιστολή του που απέστειλε στα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης ενός ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή, έξυπνου, ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου μέσου σταθερής τροχιάς που θα ενισχύσει την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τουριστικές και βιομηχανικές υποδομές της Κρήτης, από και προς το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου.
Όπως εξηγεί, το αίτημα αυτό βασίζεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι στο νέο –υπό κατασκευή– διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου ο αναμενόμενος ετήσιος φόρτος επιβατών το 2025, μπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια επιβάτες, με το 80% περίπου της συνολικής κίνησης να συγκεντρώνεται στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου ενώ στην εγκεκριμένη ΜΠΕ του αεροδρομίου δεν εξετάστηκε καμία άλλη εναλλακτική λύση σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των επιβατών.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, κρίνεται ότι είναι επιβεβλημένο να εξεταστεί η δυνατότητα/σκοπιμότητα κατασκευής ηλεκτροκινούμενου μέσου σταθερής τροχιάς (υπεραστικού/προαστιακού σιδηρόδρομου με ηλεκτροκίνηση – μηδενικών εκπομπών) για την εξυπηρέτηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης του νέου Διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης η οποία θα διασφαλίζει:

α) τη σύνδεση του αεροδρομίου με το Λιμένα Ηρακλείου
β) την κατάλληλη συχνότητα δρομολογίων,
γ) την διασύνδεση με άλλα ΜΜΜ,
δ) ασφαλείς σταθμούς μεταφόρτωσης/κόμβους,
ε) επαρκείς χώρους στάθμευσης,
στ) άλλες χρήσεις αναγκαίες για την προσέλκυση των χρηστών (εμπορικές/πολιτιστικές),
ζ) συνεργασία του παρόχου του Έργου με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τους λοιπούς
τοπικούς φορείς,

Σύμφωνα με το Μ. Φραγκάκη η κατασκευή ενός μέσου σταθερής τροχιάς αποτελεί μια εξαιρετική συγκυρία για το νησί και τον Δήμο.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί προ ετών από τον τ. πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη, ενώ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τέθηκε πρόσφατα από τον τ. δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα.

πηγή: haniotika-nea.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Φωτογραφίες από τη σημερινή Γενική Συνέλευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Φωτογραφίες από τη σημερινή Γενική Συνέλευση της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ»      

Κυβέρνηση: Με τροπολογία θεσπίζει ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής που διερευνά το έγκλημα στα Τέμπη

Με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο σχέδιο...

ΗΠΑ: Στη Μινεσότα εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε αιθανόλη – Εκκενώνονται σπίτια

Ένα τρένο που μετέφερε αιθανόλη εκτροχιάστηκε τα ξημερώματα της...

Τέμπη: Προσβολή νεκρών – Η Hellenic Train επέστρεψε σε οικογένειες το αντίτιμο του εισιτηρίου

Σε μια εξοργιστική και προσβλητική ενέργεια στη μνήμη των...