ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Για fake επενδύσεις 600 εκατ. κατηγορούν την κυβέρνηση 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Date:

Αίτηση Κατάθεση Εγγράφων από 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για τις επενδύσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Hellenic Train/ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας σύμβασης Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ).

Ειδικότερα οι 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το μνημόνιο συνεργασίας του 2019 και τη σύμβαση του 2020, που φέρουν το μεν πρώτο τις υπογραφές Καραμανλή και Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ), το δε δεύτερο την έγκριση του Δ.Σ. της εταιρείας,

Όπως τονίζουν στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τα δύο αυτά κείμενα προέβλεπαν επενδύσεις ύψους από 650 ως 750 εκατ. ευρώ από μέρους της εταιρείας, ενώ η σύμβαση που ήρθε στη Βουλή έριξε τις υποχρεώσεις της Hellenic Train κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου, στα 160 εκατ. ευρώ.

Στο κείμενο, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του αναπληρωτή τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή του κόμματος, Χρήστου Σπίρτζη και έρχεται σε συνέχεια πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνεται ακόμα πως ο κ. Καραμανλής δεν έχει ανταποκριθεί στα ως τώρα αιτήματα, διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να λάβουν τόσο το μνημόνιο συνεργασίας όσο και τη σύμβαση του 2020.

Ολόκληρο το κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων έχει ως εξής:

“Στις 29 Νοεμβρίου 2019, υπογράψατε, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μνημόνιο συνεργασίας με την Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ), στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης και υπογραφής της νέας σύμβασης Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ). Είχατε δηλώσει, μάλιστα, ότι «το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία, σε επενδύσεις και μισθοδοσίες, μέσα στα επόμενα 9 χρόνια, θα ανέλθει σχεδόν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία, τα 650 με 750 εκατ. ευρώ προορίζονταν για την αγορά υβριδικών τρένων και την ανακατασκευή άλλων, για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, σε ακίνητα της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), σε ακίνητα σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης, σε αξιοποίηση κτιρίων στο Θριάσιο Πεδίο, κ.ά.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σας ζητήσαμε, διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να καταθέσετε το μνημόνιο συνεργασίας προς ενημέρωση της αντιπολίτευσης και του λαού, αλλά δεν το πράξατε.

Τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η πολύμηνη διαπραγμάτευση των δύο μερών στη βάση του μνημονίου συνεργασίας, κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εγκεκριμένη από το διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ), η νέα σύμβαση ΥΔΥ, η οποία προέβλεπε το ίδιο ποσό επενδύσεων (650 με 750 εκατ. ευρώ) εκ μέρους της εταιρείας. Η σύμβαση θα ετίθετο σε υλοποίηση από τον Ιανουάριο του 2021, λίγες ημέρες μετά δηλαδή.

Αντί της εφαρμογής της, από το νέο έτος ξεκίνησε νέα διαπραγμάτευση από το μηδέν, η οποία οδήγησε στην αναθεώρηση της σύμβασης και, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ύψους των συμφωνημένων επενδύσεων της Hellenic Train στα 160 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτή είναι και η σύμβαση που φέρατε προς ψήφιση στη βουλή το καλοκαίρι του 2022.

Επειδή, η διαπραγμάτευση που μεσολάβησε μεταξύ του μνημονίου συνεργασίας και της σύμβασης που κατατέθηκε στο υπουργείο σας τον Δεκέμβριο του 2020 (πρόβλεψη επενδύσεων 650 – 750 εκατ. ευρώ) δημοσίου – Hellenic Train και της σύμβασης που τελικά ήρθε στη βουλή (πρόβλεψη επενδύσεων 160 εκατ. ευρώ), οδήγησε σε απώλεια επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Επειδή, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 έχουμε ζητήσει την κατάθεση τόσο του μνημονίου συνεργασίας όσο και των όποιων συμβάσεων με την εταιρεία και δεν ανταποκριθήκατε.

Επειδή, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει το πλήρες ιστορικό και τους όρους της διαπραγμάτευσης μεταξύ δημοσίου και Hellenic Train.

Σας καλούμε να καταθέσετε:
– Το μνημόνιο συνεργασίας δημοσίου – Hellenic Train (τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και
– την -υπογεγραμμένη από την εταιρεία- σύμβαση που κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι αιτούντες βουλευτές”.

1voice.gr

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Εργατικά Σωματεία: Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και όχι ευχολόγια και συστάσεις

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων...

ERA: Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα

Επείγουσα σύσταση για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα...

Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Με στόχο τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη,...

Τέμπη: Nέα μήνυση διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά Κώστα Καραμανλή και Μιχάλη Παπαδόπουλου

Μια νέα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για τη σιδηροδρομική...