Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση την Κυριακή 19 Νοεμβρίου για τους νεκρούς στο δυστύχημα των Τεμπών

Date:

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τις δημοτικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης να παραστούν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, απευθύνουν οι σύλλογοι για τα τροχαία ατυχήματα και ο σύλλογος οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Στον κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η Ελλάδα μοιράζεται τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας με τη Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση κάλεσμα.

Ακολούθως κάνουν λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης» της παραπάνω πραγματικότητας «αλλά και αποδοχής της ως “αναγκαίας θυσίας στο βωμό της ανάπτυξης” ξεκινάει από την επιμονή των υπεύθυνων και των μέσων ενημέρωσης στη χρήση της λέξης “ατύχημα” όταν περιγράφουν μια τροχαία σύγκρουση. Οι συνθήκες όμως που προκαλούν μια σύγκρουση μόνον τυχαίες δεν είναι.

  • Ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η διαφήμιση των αυτοκινήτων με επίκεντρο την ταχύτητα και την ανταγωνιστικότητα και όχι την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την προστασία της ζωής των ανθρώπων(επιβατών αλλά και πεζών, ποδηλατών, κλπ),
  • Ο σχεδιασμός δρόμων και πόλεων με στόχο τη διευκόλυνση της γρήγορης μετάβασης του αυτοκινήτου και όχι της ποιότητας ζωής αλλά και της ίδιας της ζωής των κατοίκων τους,
  • Τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και αποφυγής συγκρούσεων (χρήση οινοπνεύματος, κινητού, τήρηση κανόνων κώδικα οδικής κυκλοφορίας, κλπ) αποτελούν συνθήκες οι οποίες είναι δυνατόν να ελεγχθούν απόλυτα».

«Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Το χαρακτηριστικό αυτό ανάγει τις συγκρούσεις σε εγκλήματα και όχι σε «ατυχήματα».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, η οποία φέτος είναι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής των δικών μας θυμάτων. Είναι όμως και μια ημέρα αλληλεγγύης και συλλογικής κινητοποίησης, μια ημέρα καταγγελίας της αδιαφορίας των υπευθύνων, μια ημέρα αγώνα για να σταματήσει αυτή η εκατόμβη.

Δυστυχώς φέτος στη χώρα μας, εκτός από τα θύματα του αυτοκινήτου έχουμε και τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Μιας εγκληματικής τροχαίας σύγκρουσης τραίνων, μέσου σταθερής τροχιάς δηλαδή. Στην περίπτωση αυτή η εγκληματική διάσταση της σύγκρουσης είναι εξωφρενικά προφανής και οι ευθύνες στο ανώτατο πεδίο.

  • Βασικές ελλείψεις σύγχρονης τεχνολογίας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των τραίνων
  • Καθοριστική υποστελέχωση και έλλειψη προσωπικού
  • Πελατειακές μετακινήσεις υπαλλήλων
  • Ανεπαρκής εκπαίδευση προσωπικού, μη τήρηση πρωτοκόλλων, κλπ

Αιτία των συνθηκών που προκάλεσαν αυτό το αποτρόπαιο και μαζικό έγκλημα είναι η μακρόχρονη, συνεχής και ενσυνείδητη πολιτική υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και τελικά απαξίωσης του σιδηρόδρομου στη χώρα μας. Πολιτική η οποία όχι μόνον δεν διακόπηκε μετά το τραγικό συμβάν, αλλά, όπως φαίνεται, το χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί η πλήρης απαξίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη χώρα και η συνεπαγόμενη απόλυτη κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις μεταφορές

Οι εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις στο δίκτυο της οδικής κυκλοφορίας και στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα, οδήγησαν το «Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα» και το «Σύλλογο Τέμπη 27-2-2023» στη συνδιοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων. Για να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε, για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, για να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις αιτίες που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα.

Καλούμε τα μέλη μας, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μας την

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 12:00

στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη», καταλήγει η ανακοίνωση.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Διεθνής Εκδήλωση Σιδηροδρομικών: Οι ιδιωτικοποιήσεις των Σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και οι τραγικές επιπτώσεις τους

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής εκδήλωση εργαζομένων στα...

Πάτρα: Βλάβη σημειώθηκε στην γραμμή του Προαστιακού στο Ρίο

Νέα βλάβη σημειώθηκε στον Προαστιακό της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Γαλλία: Διεθνής Εκδήλωση Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρένα

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής...

Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

Μεγάλη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ το...