Οι μισθωτοί έχουν χάσει 10 δισ. ευρώ

Date:

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες Μισθωτοί τη πενταετία 2019-2023 έχουν απωλέσει 10 ΔΙΣ Ευρώ από το εισόδημα τους εξαιτίας των παρεμβάσεων στα εργασιακά από Βρούτση, Χατζηδάκη και Άδωνι.

Αναλυτικά το 2023 το μερίδιο των μισθών στο Εθνικό εισόδημα  μειώθηκε κατά 4,4% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα από το 59,3% του ΑΕΠ που μετρήθηκε το 2019 το 2023 μειώθηκε σε 54,4%.

Την ίδια πενταετία, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό σε 4,4%. Όπως αποτυπώνεται, η συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών αυξήθηκε από το 40,7% στο 45,1%. Όπως εύκολα προκύπτει, αυτά τα μεγέθη αφορούν τα αισχρά κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, που αφορά ΜΟΝΟ 700 Επιχειρήσεις σε σύνολο 1,7 εκατομμυρίων επαγγελματικών ΑΦΜ.

Όλα αυτά έχουν φέρει την Ελλάδα  ΔΕΥΤΕΡΗ φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Σύμφωνα δε με την Eurostar, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης στη χώρα μας βρίσκεται 33%  χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. Ενώ:

-Το Δημόσιο χρέος είναι το ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ της Ευρώπης, έκλεισε στο 160,9% το 2023. Σε απόλυτα μεγέθη ο κ. Μητσοτάκης το παρέλαβε σε 356 ΔΙΣ και το έφτασε 400 ΔΙΣ.

-Η δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλή 0,7%, και σχεδόν αμετάβλητη μέχρι το 2030, παρά τα 72 Δις του Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπά κοινοτικά κονδύλια μέχρι το 2023.

-Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 16% το 2025, χάρη και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά παραμένουν  μακριά από το μέσο όρο της Ε.Ε, που κινείται στο 23% του ΑΕΠ.

-Το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 6,4% του ΑΕΠ το 2023, είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2019, και θα παραμείνει πάνω από το 5% και το 2025.

Τα στοιχεία ακυρώνουν ΠΛΗΡΩΣ  το Κυβερνητικό αφήγημα της Ανάπτυξης του ΑΕΠ, των αναβαθμίσεων και της «ανάκτησης» της επενδυτικής βαθμίδας και  απλώς επιβεβαιώνουν τα όσα ζούμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Μισθοί φτώχειας, με τους περισσότερους να μην βγαίνει ο μήνας, με το 26,3% της Κοινωνίας να ζει κάτω από το όριο φτώχειας.

share post

Δημοφιλέστερα

Και άλλα σαν αυτό
Σχετικα

Διεθνής Εκδήλωση Σιδηροδρομικών: Οι ιδιωτικοποιήσεις των Σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και οι τραγικές επιπτώσεις τους

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής εκδήλωση εργαζομένων στα...

Πάτρα: Βλάβη σημειώθηκε στην γραμμή του Προαστιακού στο Ρίο

Νέα βλάβη σημειώθηκε στον Προαστιακό της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Γαλλία: Διεθνής Εκδήλωση Συνδικάτων Εργαζομένων στα Τρένα

Στις 28 Μάη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας διεθνής...

Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

Μεγάλη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ το...